Diari Més

La Farnaqueta, la primera bèstia infantil cambrilenca, naixerà aquest dissabte

Ho farà en el marc de la cercavila infantil que donarà el tret de sortida als actes programats per la 26a edició de la Nit del Foc

L'escultor Ramon Aumedes, al seu taller de Granollers elaborant la Farnaqueta.

La Farnaqueta, la primera bèstia infantil cambrilenca, naixerà aquest dissabteCedida | Colla Gegantera Tota l'Endega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una barreja entre ocell, rèptil, lleó i cabra, o el que és el mateix, un griu naixerà demà a la tarda a la plaça de la Vila de Cambrils. I és que la Colla Gegantera Tota l’Endenga presentarà en el marc del correfoc infantil de la Nit del Foc la Farnaqueta. Aquesta bèstia és el primer element festiu infantil de foc de Cambrils. Joan Estrada, membre de la colla, explica que feia molts anys que hi havia la inquietud en el si de Tota l’Endenga de crear un bèstia infantil perquè la canalla de la colla pogués participar encara més activament. Ara s’han donat les circumstàncies per tirar-la endavant i a partir de demà formarà part del seguici cambrilenc i es podrà veure pels carrers de Cambrils en les cercaviles o en les ballades de lluïment com la del dia de la Mare de Déu del Camí.

Aquesta bèstia mitològica, igual com la seva mare Farnaca, està inspirada en un relleu que es troba a la façana de l’església de Santa Maria de Cambrils. Com la seva mare, la part superior del cos de la Farnaqueta representa un ocell, i així es veu en el seu bec, ales i plomes. La part inferior representa un rèptil. A més, n’hi destaquen les banyes de cabra i la crinera i la cua de lleó. La nova figura, que medeix 1,78 metres de llargada, 1,50 d’ample i 1,60 d’alçada, ha estat feta per l’escultor de Granollers Ramon Aumedes, qui també va crear la Farnaca ja fa 11 anys. Aumedes ha estat treballant durant mesos en el seu taller Sarandaca per donar vida a la Farnaqueta i després de setmanes de treball intens el resultat ja està llest per veure la llum.

Cal destacar que Ramon Aumedes és un dels únics escultors d’imatgeria festiva reconeguts com a artesans per la Generalitat de Catalunya. Forma part dels creadors que a partir dels anys 70 del segle XX, van donar una pàtina personal a les figures populars i van introduir noves textures, nous materials, com la fibra de vidre, i dissenys innovadors com ara retrats de persones en els gegants, incorporació d’elements simbòlics i noves figures mitològiques mediterrànies com és el cas de la Farnaqueta.

Per realitzar la nova bèstia, Tota l’Endenga ha comptat amb el patrocini de l’empresa BASF. A més, Joan Estrada explica que la colla ha sol·licitat una ajuda de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, que l’entitat ofereix per a la creació de nous elements de bestiari, que encara no s’ha concedit. A la vegada, també han sol·licitat el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Nervis entre la canalla

«Ho esperen amb candeletes». Així és com descriu Estrada l’expectació que la mainada de Tota l’Endenga està vivint en els dies previs a l’estrena de la Farnaqueta. «Hi ha nervis i neguit, en tenen moltes ganes», assegura. Els portadors ja han assajat amb la nova bèstia i estan més que preparats per participar demà en la cercavila infantil que donarà el tret de sortida a la 26a edició de la Nit del Foc.

Aquest acte, que va néixer com un complement a la primera trobada gegantera organitzada a Cambrils, ha arrelat molt i s’ha convertit en un dels eixos festius de la festivitat de la Mare de Déu del Camí. Per a Joan Estrada la clau de l’èxit es deu a dos motius. D’una banda, suposa «un retrobament a finals d’estiu». De l’altra, es tracta d’una activitat per a tots els públics, «des de les 6 de la tarda i fins ben entrada la matinada per aquells que aguantin». Els correfocs, infantil i adult, l’encesa final, l’espectacle final i el concert festiu, que enguany comptarà amb l’Orquestra Mitjanit i DJ Ceba, fan que la Nit del Foc sigui tota una disbauxa.

tracking