Diari Més

Enologia

La 47a Festa de la Verema de l'Espluga de Francolí, tret de sortida per la collita de raïm

La DO Conca de Barberà espera una descens del 20% en la producció

Pla obert dels estands dels cellers a la 47a Festa de la Verema a l'Espluga de Francolí. Imatge del 27 d'agost de 2017

L'Espluga de Francolí, vins, Verema, DO Conca de Barberà, FestaSílvia Jardí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més aviat del que és habitual, degut a la calor, la Conca de Barberà ja ha començat la verema. Amb l’inici de la collita, l’Espluga de Francolí celebra aquest cap de setmana la Festa de la Verema, que enguany arriba a la 47a edició. A més de la tradicional piada i l’obtenció del primer most, l’Espluga recupera aquest diumenge, després d’anys sense fer-la, la cursa de portadores, on participaran una vintena de parelles. Entre les novetats també hi ha un concurs amateur de tast per parelles. L’esdeveniment representa un impuls pels cellers de la DO Conca de Barberà, que mostren els seus vins en estands, llestos per degustar. En el cap de setmana de la Festa, l’Espluga rep fins a 3.000 visitants i els cellers serveixen, de mitjana, unes 6.000 copes.

S’espera recol·lectar poc més d’un milió de quilos de raïm a la comarca

La DO Conca de Barberà espera veremar 1,1 milions de quilos de raïm, un 20% menys de producció que l'any passat. Tot plegat, degut a un estiu que ha estat sec, amb poques pluges i amb altes temperatures. Precisament la calor ha obligat a anticipar la verema, que alguns cellers de la DO ja han començat aquesta setmana, ja que la maduració del raïm s'ha avançat uns set dies. Dimarts es preveu que comencin la collita les cooperatives. Amb tot, es preveu que la qualitat de la verema sigui molt bona. Segons ha explicat la presidenta del consell regulador de la DO, Mariona Rendé, la verema és «molt sana» sense cap malaltia que hagi afectat les vinyes ni el raïm. La campanya s'ha iniciat amb la collita de les varietats més primerenques, com el chardonnay, i continuarà amb l'ull de llebre, garnatxa blanca i el macabeu.

La quantitat de la collita d'enguany no dista molt de la producció final de l'any passat, que va estar en 1,4 milions de quilos. Part de la reducció que es preveu respecte a la campanya anterior pot venir de les gelades que a l'abril van afectar, sobretot, la zona de Barberà.

Rendé ha explicat que el fet que les vinyes de la Conca de Barberà estiguin a alçades d'entre 300 i 900 metres fa que estiguin «molt ventilades» pels «vents de serè, que van molt bé per fer marxar malalties de fongs». «La qualitat serà excel·lent», ha augurat la presidenta de la DO. També el trepat, la varietat autòctona de la Conca de Barberà, es preveu de qualitat.

Un cop es veremin les varietats tradicionals, i el trepat, quedarà el cabernet i la parellada, que allargaran la campanya fins a mitjans d'octubre. Segons la DO, hi ha agricultors i cellers que van iniciar la verema fa més dies –a principis d'agost- perquè el raïm anava destinat a base cava per vendre'l fora.

tracking