Diari Més

Municipal

La Cooperativa de la Canonja està en disposició de retornar part dels estalvis

La compra de patrimoni per part de l’Ajuntament es va fer efectiva divendres passat

Alguns dels afectats per la fallida de l'entitat va acudir com a públic al plenari de l'Ajuntament de la Canonja dijous passat.

La Cooperativa de la Canonja està en disposició de retornar part dels estalvisCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els afectats per la fallida de la Caixa Agrària de la Cooperativa Agrícola de la Canonja esperen que l’entitat mogui fitxa aquesta setmana. Divendres passat es va fer efectiva la compra del patrimoni de la cooperativa per part de l’Ajuntament del municipi i, per tant, diumenge, l’entitat ja estava en disposició de poder començar a retornar almenys el 45% dels estalvis retinguts dels socis o de fer-ho de forma imminent. Des de la Plataforma d’Afectats, però, encara diumenge restaven a l’espera de conèixer els detalls de com i quan els responsables de la secció de crèdit procedirien a retornar els diners.

«Suposem que deuen quedar alguns tràmits per fer, però, després de l’aprovació de la compravenda per part del ple de l’Ajuntament el passat dijous, la Cooperativa de la Canonja estaria preparada per pagar en qüestió d’una setmana, segons es va dir», explicava Pep Torrents, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la fallida.

«Sabem que estan treballant amb IberCaja per resoldre la col·locació i venda dels crèdits que tenia la Caixa Rural. Quan es resolgui –i esperem que sigui en un mes o dos– podrien arribar a retornar el 78% dels estalvis. Quedarà un 22% per recuperar», recorda Torrents. Sobre aquest percentatge restant, la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola estaria elaborant un pla de viabilitat per tal de proposar el retorn dels diners en uns terminis establerts.

Pel que fa a la possibilitat d’emprendre accions legals contra els responsables de la Cooperativa de la Canonja, des de la Plataforma d’Afectats s’assegura que, de moment, «no es descarta cap actuació que ens porti cap a la solució final».

Tot i que la fallida de la secció de crèdit de la Canonja podria haver deixat en l’estacada entre 400 i 500 socis –no es coneix una xifra oficial–, la Plataforma d’afectats només aplega una trentena. Per això, Torrents posa l’accent en la necessitat d’agrupar-se fins que tot acabi. «La plataforma només lluitarà pels membres de la plataforma. Hi ha gent que s’ho mira tot des de fora, però s’ha d’entendre que, si hem de negociar en la darrera fase, ho farem com a grup i, si s’ha de denunciar, no és el mateix assumir les costes individualment que fer-ho col·lectivament. Fins ara l’Ajuntament de la Canonja ens ha estat acompanyant en tot el procés, però arribarà un moment que haurà de deixar de fer-ho», remarca Torrents.

Va ser dijous passat quan el ple de l’Ajuntament, va aprovar, amb l’abstenció de la CUP, el plec de condicions que regulaven el procés de compra dels dos immobles de la Cooperativa Agrícola per un import d’1.250.000 euros, diners que serviran per cobrir bona part del forat econòmic de l’entitat, que ascendeix vora els tres milions d’euros. Divendres la compravenda es va materialitzar davant de notari.

tracking