Diari Més

Institucional

L'administració electrònica dels municipis, objectiu de la Diputació de Tarragona

Ha impulsat el programa ACTIO i, a més, injectarà 60 milions d’euros en actuacions municipals

El president de la Diputació, Josep Poblet, durant la roda de premsa celebrada ahir a Tarragona.

L'administració electrònica dels municipis, objectiu de la Diputació de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona vol fomentar l’administració electrònica dels municipis de la demarcació. Així ho comunicava ahir el president de l’ens, Josep Poblet, als prop de 150 alcaldes, regidors o tècnics del Camp de Tarragona que van assistir a la reunió convocada per la Diputació. L’objectiu, tal com expressava Poblet, és «evitar l’escletxa digital i ajudar als municipis a enfrontar aquest canvi copernicà, el paradigma de la nova relació entre l’administració i els ciutadans». Per a fer-ho, la Diputació ha desenvolupat íntegrament un sistema d’automatització de serveis administratius anomenat ACTIO. Amb aquesta eina, els ciutadans podran realitzar tràmits amb els seus ajuntaments tals com sol·licitar un permís d’obres, comunicar una alta d’activitat o fer un canvi de domicili al padró municipal sense moure’s de casa, a través d’internet. «Es tracta d’un element estratègic de país, propi de les regions més avançades i competitives», expressava Poblet.

El sistema va començar a implantar-se el mes d’abril amb una fase experimental, i actualment es troba en fase pilot a 7 municipis del Camp de Tarragona (Arbolí, Maspujols, Montferri, Senan, la Torre de Fontaubella, Masroig i Bellmunt del Priorat). Poblet subratllava la necessitat de començar pels municipis més petits per «evitar l’escletxa digital». La Diputació, a banda d’implantar la plataforma, també realitza un servei d’acompanyament per «fer entendre i compartir el coneixement d’ACTIO», manifestava Poblet.

Creix la injecció municipal

El Pla d’Acció Municipal (PAM) injectarà, entre 2017 i 2018, 60 milions d’euros als municipis i a les entitats descentralitzades de la demarcació de Tarragona perquè puguin fer realitat nous projectes i per ajudar-los a sufragar les despeses corrents. Aquesta dotació forma part dels més de 80 milions d’euros que la Diputació destinarà a aquest objectiu al llarg del període 2017-2020. En l’anterior, en canvi, va ser de 50 milions, per tant, hi ha hagut un increment del 60%.

La primera selecció de projectes per al PAM 2017 es va tancar el 15 de març i, fruit de les sol·licituds presentades, s’ha aprovat la distribució de 13.231.692,15 euros per a 211 actuacions, de les quals se’n beneficiaran un total de 82 municipis de les comarques de Tarragona. Pel que fa al segon bloc de concessions d’ajudes, la convocatòria del qual va tancar el 28 de juny i que està pendent encara de revisió per part de la Unitat Gestora i els Serveis Tècnics del Servei d’Atenció Municipal (SAM), preveu una inversió de 17.778.061,46 euros. Es repartirien per a un total de 104 beneficiaris i permetrien la realització de 247 actuacions.

Aquestes injeccions poden anar dirigides a la inversió (pavimentació de vies públiques, instal·lacions de serveis en carrers i places, equipaments socials i culturals, instal·lacions esportives...) o a les despeses corrents. Josep Poblet destacava que «han crescut les peticions d’inversió per sobre de les de despesa corrent», un canvi respecte als darrers anys que «dóna símptomes de recuperació econòmica», assegurava el president de la Diputació.

Un cens de polígons industrials

Per últim, durant la reunió a l’Auditori de la Diputació, Poblet va explicar la importància del projecte de creació d’un cens de polígons industrials de Catalunya. «Hem d’arribar a l’objectiu d’aconseguir un 25% del PIB provinent del sector industrial», exposava Poblet, que afegia que «aquest cens ens farà guanyar competitivitat i atraurà les inversions al territori». A les comarques de Tarragona hi ha comptabilitzats 272 polígons industrials.

tracking