Diari Més

Indústria

Les taques negres a les cases dels Pallaresos són d'origen biològic segons un estudi encarregat per Silvalac

L'empresa defensa que les seves emissions no són perilloses i ha tramès els resultats de diversos estudis a la Generalitat i a l'Ajuntament

L'empresa està ubicada al Pallaresos.

Salut confirma que la pols negra que emet Silvalac als Pallaresos és cancerígenaGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresaSilvalacdels Pallaresos, especialitzada en la transformació de plàstics, considera confirmat que la seva activitat no representa cap perill per toxicitat després de fer públics els resultats de diversos informes tècnics que ha encarregat a «entitats independents». Segons l'empresa, els informes demostren que l'activitat de la seva factoria no és la responsable de les afectacions «cromàtiques» a la façana de l'empresa i altres edificis d'habitatges pròxims. Aquestes afectacions «cromàtiques» es concretaven amb una pols negra que era evident a simple vista a les façanes.

En una nota feta pública aquest dijous, l'empresa afirma que «malgrat que complim amb la legislació mediambiental» l'empresa va demanar diversos estudis després d'una denúncia presentada pel grup ecologistaGepec. Els estudis es van encarregar «a laUnidaddeMicrobiologíai alCentroTecnológicode la Química (CTQ)». Al mateix temps també assenyalaven que van demanar un informe «a un dels Organismes de Control Autoritzat (OCA), per saber la composició de les taques i si eren produïdes per alguna emissió del procés productiu deSilvalacPallaresos». En concret, aquest organisme va serATISAE, que va realitzar el control el maig passat.

En el seu informe,ATISAEconclou que «els valors de lesHAPsestan per sota dels valors límit de detecció del laboratori, és a dir, que no es va detectar cap índex dels mateixos». ElsHAPssón hidrocarburs aromàtics policíclics.

D'altra banda, explica l'empresa en el seu comunicat, el mateix mes de maig elCTQva realitzarmedicionsde les partícules que hi ha a l'atmosfera «per comprovar si als Pallaresos existeix una major concentracióde HAPs». En els seus informes es conclou que la presènciade HAPsés molt similar a la planta deSilvalacencomparacióa altres poblacions de l'entorn.

L'origen de les taques negres

Si la causa de les taques negres no són els hidrocarburs aromàtics, aleshores cal determinar quin és el seu origen.Silvalaces remet a un estudi realitzat el passat mes de maig per la Unitat de Biologia iMicrobiologiiade la Universitat Rovira i Virgili. En aquest estudi es conclou que les «afectacions cromàtiques» són de naturalesa biològica.

D'acord amb l'estudi: «Les taques estan formades majoritàriament per estructures fúngiques (fongsllevaduriformesimiceliares), bacteris i partícules de pol·len». Un segon estudi realitzat aquest juliol pelCTQafegeix que els fongs tenen la capacitat d'acumular «i fins i tot generar per si mateixos,HAPs, la qual cosa explicaria la presència d'aquestes substàncies a les façanes», a les taques de les façanes.

Als estudis i anàlisis anteriors, segons explica l'empresa, també es van afegir els mesuramentsmicrobiològiquesrealitzades perSealcoiBactenor. Les dades, segons l'empresa, indiquen que nivells molt inferiors als valors límit «amb la qual cosaSilvalacpot garantir tant als seus empleats com als seus clients que no estan exposats a microorganismes susceptibles de produir danys a la salut».

Els resultats de tots els sinformes encarregats per l'empresa s'han fet arribar a la Generalitat i també a l'Ajuntament dels Pallaresos «per tal que puguin tenir major difusió i ajudar a tranquil·litzar a treballadors i veïns».

tracking