Diari Més

Pere Virgili. President del Consell Comarcal del Tarragonès

«Hem incrementat i millorat els serveis tot i que gestionem un pressupost inferior al de fa anys»

Pere Virgili assegura que el Consell Comarcal ha multiplicat els seus esforços en les àrees de Serveis Socials i Ensenyament

«Hem incrementat i millorat els serveis tot i que gestionem un pressupost inferior al de fa anys»

«Hem incrementat i millorat els serveis tot i que gestionem un pressupost inferior al de fa anys»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui se celebra el ple extraordinari al Consell Comarcal del Tarragonès amb el que es produirà el relleu a la presidència acordat a l’inici de l’actual legislatura entre CiU i PSC. L’encara president d’aquest ens, Pere Virgili, renuncia al càrrec i passarà a ocupar la vicepresidència primera d’aquest Consell.

—Quin balanç fa d’aquests dos anys de gestió sota la seva presidència?

— Faig un balanç molt positiu perquè hem complert amb la principal tasca del Consell, que és la de dotar als municipis de bons serveis, sobretot als més petits, i evidentment, de donar suport a les persones de la comarca en diferents àmbits. Per tant, me’n vaig satisfet perquè hem aconseguit això i a més, ho hem fet deixant la institució en una situació econòmica positiva. Aquest però no és un assoliment personal, sinó que és el resultat d’un treball conjunt iniciat fa sis anys.

—Es refereix a l’anterior legislatura?

— Exacte. A mi m’agrada parlar del període 2011-17, que comprèn la legislatura anterior sota la presidència del meu antecessor, Frederic Adan, i aquests dos primers anys de la legislatura actual. És un període en què el Consell Comarcal del Tarragonès ha estat gestionat des de la línia d’un mateix partit i que també ha estat sota la mateixa gerència durant la major part d’aquests anys. Tot plegat fa que si haig de fer un balanç, em refereixi a la feina feta en tot aquest període.

—Comentava que el Consell Comarcal del Tarragonès es queda en una situació econòmica positiva. A què es referia amb aquesta afirmació?

—En aquests moments, el Consell disposa d’uns comptes totalment sanejats i d’un romanent de tresoreria positiu. El resultat de la liquidació de 2011 era negatiu mentre que al 2016, hi va haver un resultat positiu de més de 450.000 euros. Això demostra que s’ha aplicat una política de rigor i d’eficiència en la gestió econòmica, però el més important és que s’ha fet sense descuidar les persones i municipis del Tarragonès, ja que en aquest període hem incrementat i millorat els serveis que els oferim, malgrat que gestionem un pressupost inferior al de fa uns anys.

—Llavors com s’explica que hi hagi hagut un increment dels serveis que ofereixen i que alhora s’hagin sanejat els comptes?

— Com deia, amb una gestió rigorosa que ha passat per dues línies d’acció bàsiques. D’una banda, hem aconseguit que les institucions que tenien un deute amb el Consell hagin fet front a aquests pagaments. D’altra banda, i el que és més important, hem reduït les despeses de personal, de manera considerable. Això ha afectat tant a càrrecs electes com als treballadors de la casa, els quals han vist reduïdes les aportacions del fons social del 3 a l’1 per cent, i als quals també se’ls han eliminat les aportacions als plans de pensions. Pel que fa als càrrecs electes, en aquest període han desaparegut els sous i salaris i només hem obtingut remuneracions per assistències. Així doncs, cal reconèixer l’esforç que ha fet tothom per fer possible que s’ajustés al màxim la despesa i per tant, per aconseguir una situació econòmica positiva per al Consell Comarcal del Tarragonès.

—Quins són els serveis que segons comentava, s’han incrementat en aquests anys?

— N’hi ha diversos però tenint en compte el context econòmic que ens ha rodejat en aquest període, crec que és molt destacable l’increment de serveis que hi ha hagut en les àrees de Benestar Social i d’Ensenyament. No podem perdre de vista que hem hagut de gestionar un pressupost de manera molt acurada i intentant reduir despeses, just en un moment en què hi ha hagut més persones en situació vulnerable que necessitaven els nostres serveis. En aquest sentit, hi ha xifres veritablement rellevants com per exemple, la de l’increment en un 529% dels expedients de valoració i seguiment dels infants i adolescents en situació de risc. També hem incrementat en un 148% el nombre d’ajuts atorgats pel departament d’ensenyament pel que fa a beques menjador, i hem augmentat en un 316% les prestacions per al pagament del lloguer que hi ha hagut en aquest període.

— Ara toca el relleu polític que van acordar a l’inici de la legislatura amb el PSC. Cap a on creu que ha d’anar la política del Consell Comarcal del Tarragonès?

—Aquesta és una valoració que queda en mans d’aquells que ara agafin el relleu. En tot cas, sempre he pensat que als Consells no s’ha de fer política sinó donar serveis als municipis. Aquí no legislem i no hem de perdre el temps amb discussions, sinó que el que s’ha de fer és treballar perquè les persones i els municipis del Tarragonès trobin el suport que necessiten al Consell Comarcal.

tracking