Diari Més

El Consell Comarcal de Tarragonès redueix a zero el dèficit de 17 milions que tenia el 2011

El president, Pere Virgili, serà rellevat en el càrrec per Daniel Cid demà, divendres, com a resultat del pacte d’estabilitat

Pere Virgili i Isabel Vidal, ahir en la roda de premsa en què es va fer balanç dels dos últims anys.

El Consell Comarcal de Tarragonès redueix a zero el dèficit de 17 milions que tenia el 2011Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Comarcal del Tarragonès acumulava un dèficit de 17 milions d’euros el 2011 i en l’exercici d’aquest any el deute és zero. Ho va anunciar ahir el president de l’ens, Pere Virgili (PDeCAT), qui va fer balanç dels dos anys al capdavant de la institució. Demà, divendres, Virgili serà substituït en el càrrec per Daniel Cid (PSC) com a resultat del pacte al qual van arribar les dues formacions per repartir-se el mandat dos anys cadascun. L’encara president va manifestar que «arribo al final de la meva etapa com a president del Consell, una decisió programada i gens traumàtica, pel pacte d’estabilitat que vam signar, i em poso a disposició del nou president».

Pel que fa a la valoració política del seu mandat, Virgili va subratllar que «al Consell no es fa massa política i sí molta gestió, i espero que segueixi sent així». «En els ajuntaments perdem el temps amb mocions i debats estèrils i, aquí, no volem entrar en el joc de la mala política», va afirmar.

Virgili va informar que el balanç del Consell dels sis darrers anys «és molt positiu, perquè s’ha passat d’un deute de 17 milions d’euros a un de zero euros, gràcies a una gestió rigorosa i de picar a les portes dels ajuntaments que tenien deutes amb nosaltres: tothom ha fet un esforç». El president sortint va afegir que «ara tenim un romanent positiu de 450.000 euros», i va remarcar que «de fer pagaments als proveïdors a divuit mesos, hem passat a 22 dies i, per tant, estem dins el límit de 30 dies que marca la llei».

De l’acció de govern dels dos darrers anys, el president del Consell va destacar, de manera molt significativa, «l’impuls donat a l’administració electrònica, un fet molt positiu per municipis petits per no quedar-se enrere».

Evolució de les despeses

Per la seva banda, la gerent del Consell, Isabel Vidal, va dir en la roda de premsa que en el període 2011–2016 «els ingressos han disminuït, passant de 17 milions 400 mil euros a 15 milions 400 mil euros a 31 de desembre del 2016, mentre que queden partides pendents de cobrament que suposen el 22 per cent, quan el 2011 era del 59 per cent». Aquestes partides provenen de pagaments d’ajuntaments que encara no han estat satisfets.

Pel que fa a les remuneracions dels càrrecs electes, el 2011 el president del Consell percebia, entre sous i salaris, 53.214 euros. L’any següent només va ingressar per assistència a actes 10.320 euros, xifra que l’any passat va ser d’11.686 euros. El vicepresident va passar de percebre 26.505 euros per sou i salari, i 9.120 per assistència, a la quantia de 8.208 euros el 2016. La mateixa norma s’aplica als consellers que configuren l’ens.

En la seva intervenció, Vidal va remarcar que, en els darrers anys, «no s’ha contractat més personal i, amb la mateixa plantilla, s’ha fet més feina». La gerent també va referir-se al fet que en el període 2011–2017 el Consell ha prioritzat dues línies de treball, vinculades als serveis socials i la inserció laboral i la promoció econòmica. L’àrea de Serveis Socials ha experimentat un increment del 40 per cent pel que fa a la dotació pressupostària, mentre que, en l’àmbit de les beques menjador, l’augment ha estat del 148 per cent, i del 315 per cent el de la dotació destinada a ajuts a l’habitatge social.

La gerent del Consell va subratllar que, en l’exercici del 2016, el departament de Serveis Socials va atendre 11.905 persones. L’Equip Especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), responsable de la gestió d’expedients de persones en situació de riscs més greus, va veure incrementat en un 32,27 per cent el nombre d’expedients tramitats. A més, el de persones ateses al Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) va augmentar, entre el 2011 i el 2016, un 177,94 per cent. Els professionals d’aquests serveis s’encarreguen de garantir l’orientació, formació i atenció adequada, en tots els àmbits rellevants del projecte vital de les dones ateses.

El Consell Comarcal del Tarragonès fa tasques que generarien un cost econòmic elevat als petits municipis, com poden ser la retirada de vehicles o la recollida d’animals. L’any passat es van retirar 20 vehicles i es van recollir 520 animals. En el primer dels capítols, aquesta activitat no incideix en els municipis de Tarragona, Altafulla, Creixell, Roda de Berà, Salou, Torredembarra i Vila–seca, que disposen del seu propi servei, i, en el segon, al de Tarragona. Igualment, el servei de recollida de la brossa es presta a tots els municipis, a excepció de Tarragona, Salou i Vila–seca.

El president Virgili es va mostrar molt satisfet de la feina feta al capdavant del Consell i pel resultat de les activitats que porta a terme, i va agrair l’esforç que duen a terme els treballadors d’aquesta administració que vetlla per millorar les condicions de vida als municipis més petits.

tracking