Diari Més

Història

Buscar les arrels familiars durant les vacances, la nova tendència turística

Cada cop més gent s’interessa pels seus orígens i aprofiten el període vacacional per visitar els municipis dels avantpassats i els seus arxius

Mireia Nieto fa quatre anys que té el projecte Tataranietos.

Buscar les arrels familiars durant les vacances, la nova tendència turísticaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qui més qui menys vol conèixer els seus orígens, d’on prové la seva família i, fins i tot, visitar el poble dels seus avantpassats, una pràctica que, poc a poc, es va estenent fins a configurar el que ja s’anomena turisme genealògic, una nova modalitat de vacances per cercar les arrels familiars. Un exemple és el de Josep Maria Teixell Aguilà, de 50 anys. Natural de Reus, actualment viu a Vilanova i la Geltrú i, set anys enrere, va decidir començar a dibuixar el seu propi arbre genealògic. «Tenia curiositat per saber els orígens de la família, els pobles d’on venim i qui eren», explica Teixell.

El seu punt de partida era la informació referent a la família de Reus, de la qual disposava dels documents que els seus pares tenien a casa sobre naixements i defuncions. Però en Josep Maria Teixell volia anar més enllà, així que es va desplaçar fins a Riba-roja d’Ebre (d’on era la família materna) i a Falset (per la part paterna) per seguir el fil conductor. En el cas de Falset, va consultar la documentació disponible al Registre Civil, mentre que a Riba-roja, es desplaçà fins a l’ajuntament i a l’església per tal de consultar el registre eclesiàstic.

Fruit d’aquesta recerca, Teixell va aconseguir informació fins a set generacions enrere, però això sí, amb algunes dificultats, i és que tal com narra: «L’església va ser el lloc més difícil, i és que primer vaig haver de trucar a Tarragona per aconseguir el permís per poder consultar els documents. Això es deu a una nova llei que prohibeix tocar els papers amb més de 100 anys. Tampoc es poden fer fotografies, només es pot consultar i apuntar la informació».

Han passat set anys que Teixell va iniciar la recerca i ara, es planteja reprendre la feina i, en aquesta ocasió, indagar per Falset, d’on va extreure menys informació. «Posaré el punt final quan no trobi més informació», conclou.

Experts que posen rumb

La dificultat de seguir la pista de generacions passades a través de documents i arxius als quals en ocasions és difícil accedir va fer que, quatre anys enrere, Mireia Nieto, Experta Universitària en Genealogia i Arxius per la Universitat de Còrdova, iniciés un projecte per ajudar a interessats a descobrir les seves arrels. «Amb aquesta recerca, la persona pot comprendre millor la seva història i entendre el comportament de la gent que l’envolta», explica Nieto, que afirma que aquest «retrobament» permet «sentir-se millor amb la pròpia identitat».

Per iniciar l’estudi, el primer que necessita la genealogista és que l’interessat expliqui tot allò que sàpiga de la seva família i, a partir d’aquesta informació, Nieto fa un rastreig exhaustiu de registres civils, hemeroteques i tot tipus de documents notarials. «És un projecte discontinu que acostuma a durar entre 2 i 3 mesos i en el qual es poden arribar fins a cinc generacions enrere, depenent de la informació que hi hagi al respecte», assegura. Però això sí, «és necessari que hi hagi algun punt de partida per estirar el fil», i és que «sense una referència temporal i física, és impossible».

En el cas tarragoní, Nieto destaca una dificultat afegida: la desaparició de documents per la crema d’esglésies durant la Guerra Civil. «A Tarragona, aquest fet va ser molt destacat, i això repercuteix negativament en la recerca», diu. Malgrat tot, destaca la «gran feina» realitzada a l’Arxiu Diocesà de Tarragona en les tasques de digitalització de documents a través de micromecenatge.

Entre els projectes en els quals ha treballat, ha tingut clients d’arreu del món, des de famílies catalanes, a espanyoles, sud-americanes i, fins i tot, una d’Israel amb arrels familiars a Alforja i Reus. Mireia Nieto, però, no tan sols es dedica a fer recerca, sinó que també fa divulgació, «perquè tothom conegui la genealogia i poder despertar la seva curiositat per les arrels», afegeix. Justament, la curiositat va ser el factor que va portar a Mireia Nieto a endinsar-se en aquest món. La primera recerca va ser la de la seva pròpia família i, posteriorment, es plantejà posar a la disposició de tothom la geneologia a través del seu projecte: Tataranietos.

tracking