Diari Més

Medi Ambient

Els embassaments de les conques internes registren un 79% de reserves al juliol, 3 punts més que fa un any

Tot i el bon nivell de reserves l'ACA constata un descens lent però constant del volum d'aigua arran de l’increment de demandes típic en època estival

L'embassament de la Baells se situa al 87% de la seva capacitat. Pla general

juliol, conques, internes, embassaments, reservesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els embassaments de les conques internes catalanes registren un 79% de reserves (546 hm3) a principis de juliol, que suposa 3 punts i 16 hm3 més que fa un any, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Els embassaments de la conca del Llobregat continuen sent els que tenen uns volums d'aigua més elevats (88% i 188 hm3), mentre que el sistema Siurana-Riudecanyes és el que està més baix (41% i més de 7 hm3). Tot i el bon nivell de reserves, es constata en els darrers 30 dies un descens lent però constant del volum d'aigua, amb una mitjana de 2 hm3/dia, arran de l’increment de demandes habitual en època estival.

L'ACA recorda que durant el mesos d’estiu és quan es produeix un consum més elevat d’aigua, tant pel que fa als usos urbans com a les necessitats de reg -les campanyes acostumen a tenir lloc entre maig i setembre-, sense oblidar que les altes temperatures també evaporen una quantitat d’aigua superficial dels embassaments.

Evolució de les reserves en els dos darrers mesos

Durant la primera quinzena de maig es van assolir els volums més elevats d’aigua als embassaments de les conques internes (87% i 606 hm3), fruit de les pluges registrades durant la primera part de la primavera i de l’aportació d’aigua provinent del desgel. Des d’aleshores, els embassaments han registrat una estabilització de les seves reserves, que posteriorment han donat pas al descens habitual dels mesos d’estiu a causa l’augment de demandes i a la reducció d’aportacions provinents de les pluges.

El 7 de maig es va arribar al volum màxim d’aigua als embassaments del riu Llobregat en el 2017, amb més de 200 hm3 emmagatzemats, un volum que es va mantenir fins l’1 de juny per les aportacions d’aigua des de capçalera, tot i que actualment disposen de 188 hm3, amb la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç com els embassaments de les conques internes que disposen d’un percentatge més alt de reserves, concretament 95 hm3 (87%), 70 hm3 (88%) i 22 hm3 (91%), respectivament.

El 12 de maig es va assolir el màxim registrat aquest any als embassaments del Ter, amb 342 hm3 emmagatzemats a Sau i Susqueda. Actualment, aquests dos pantans disposen de 310 hm3 d’aigua. Per tant, el sistema Ter-Llobregat es situa al voltant del 81% de la seva capacitat (495 hm3), 3 punts i 20 hectòmetres cúbics més que fa un any.

Pel que fa al sistema de Siurana-Riudecanyes, a mitjans de maig van arribar al màxim d’enguany amb 8,8 hm3, mentre que avui registren 7,2 hm3. L’embassament de Darnius Boadella, que el 22 de maig va arribar al màxim de 50 hm3, avui disposa de 8 hm3 menys, situant-se al 68,4%. Finalment, l’embassament de Foix està al 91% de la seva capacitat (prop de 3,6 hm3), un volum molt similar al registrat fa un any.

Demandes garantides per tot un any

Amb els volums actuals de reserves als embassaments, l'ACA assegura que es garanteixen les demandes domèstiques per tot un any i també les campanyes de reg d’enguany. Tot i això, recorda que Catalunya està condicionada pel clima mediterrani, que alterna llargs períodes d’estiatge amb episodis d’intenses precipitacions però de curta durada, fet que obliga a fer un consum responsable i racional de l’aigua, segons apunta l'ACA.

tracking