Diari Més

Societat

Una dona denuncia que l'IES de Cunit oculta el cas de 'bullying' del seu fill

La mare, que també va ser agredida, ha posat cinc denúncies, però la direcció del centre nega l’assetjament del menor

La dona ha posat cinc denúncies davant la Policia Local de Cunit per amenaces i agressions al seu fill, però també a ella.

Una dona denuncia que l'IES de Cunit oculta el cas de 'bullying' del seu fillCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joel, un nen de tretze anys que ha cursat primer d’ESO a l’Institut Ernest Lluch de Cunit, no tornarà al centre el curs vinent. La seva mare, Gema V., diu que ha estat víctima de l’assetjament continuat per part d’un grup d’alumnes de la seva classe i que aquesta és l’única solució que ha trobat perquè el seu fill deixi de ser una altra víctima del bullying després que, segons assegura, la direcció del centre i els professors hagin negat reiteradament tot el que estava passant. La dona ha posat cinc denúncies davant la Policia Local de Cunit per amenaces i agressions al seu fill, però també a ella.

Per la seva banda, l’IES Ernest Lluch, reconeix que el cas es va iniciar a finals del 2016, quan va obrir un protocol contra l’assetjament escolar arran de la petició de la família d’en Joel. El centre assegura que, després de comunicar-ho a Inspecció i elaborar un informe, el resultat va ser negatiu, «és a dir, no es podia afirmar que l’alumne estigués patint assetjament escolar». L’IES Ernest Lluch s’ha vist obligat a fer públic el cas –ho feia el 26 de juny passat, dies després de finalitzar el curs escolar– davant la campanya que ha encetat la mare a les xarxes socials demanant justícia pel seu fill.

«No volia anar a l’institut

»

«Al cap d’un mes d’inciar-se el curs, en Joel va començar a arribar a casa amb material trencat. Un dia era un típex, un altre dia li faltaven retoladors... Però, l’últim que penses és que està sent víctima d’assetjament a classe», narra la mare. Va passar el temps, durant el qual el nen mai va explicar a la seva família què estava succeint. «No volia anar a classe, em deia que volia acompanyar-me a la feina, plorava», afegeix. Segons explica la mare, tot va esclatar el 5 de desembre, quan «va sortir del centre amb marques a les mans i no em va voler dir res». No va ser fins al cap de dues hores que el nen va confessar que li havien colpejat amb un pal al vestuari. «Tenia esgarrapades a l’esquena, al tors, a la cintura... Així que, l’endemà, vaig anar a parlar amb la seva tutora, però aquesta li va treure ferro a l’assumpte», diu la mare d’en Joel. No contenta amb la versió de la mestra, Gema V. va optar per consultar els amics del seu fill, els quals li van assegurar que l’agressor havia agafat una branca i l’havia colpejat com qui ho fa amb fuet.

«En preguntar-los com és que no l’havien defensat, em van confirmar que el nen en qüestió els tenia atemorits perquè va acompanyat de dos més i que tothom sap que, si algú s’enfronta a ells, aleshores intervenen els seus germans grans», recorda la dona. Després de trucar al telèfon contra el bullying, la mare va tornar al centre i va exigir un protocol per assetjament escolar, al qual –segons ella– va accedir «davant la meva insistència» i després de negar el problema.

La mare d’en Joel assegura haver estat ella mateixa víctima de suposades agressions i amenaces per part de l’entorn que protegeix el menor que assetja el seu fill. «Un dels dies, quan sortien els alumnes de l’institut no vaig poder evitar acostar-me al nen per dir-li que deixés en pau el meu fill. Ho vaig fer sense amenaces però, de cop, van apartar el menor i em vaig veure encerclada per un grup nombrós de joves més grans», explica la dona, qui assegura que van començar a insultar-la i a donar-li empentes fins que va aconseguir fugir corrents a l’interior del centre per demanar protecció.

Faltaven aleshores dues setmanes per les vacances de Nadal, i el Joel no va tornar a classe durant les cinc setmanes següents. «Vaig denunciar les agressions i les amenaces. He interposat fins a cinc denúncies a la Policia Local. Han arribat a amenaçar el meu fill amb unes tisores i a tallar-li el cabell a classe, l’han insultat i, a mi, m’han donat empentes pel carrer», diu la Gema. La mare d’en Joel assegura que l’agressor del seu fill i el seu entorn funciona com una banda que intimida els alumnes, però també els nens de Cunit i que, entre tots, acumulen gran quantitat de denúncies.

Quan el Joel va tornar a l’institut, segons afirma la dona, el centre va fer que un mestre l’escortés a totes hores. «Així ha estat durant tots aquests mesos, fins a finals de curs. De fet, la policia ha enviat patrulles a l’entrada i sortida de les classes des del gener per evitar problemes a les portes», explica la mare.

Gema V. afirma que el nen no tornarà al centre el curs vinent, ja que, segons la seva versió, la direcció del centre i alguns professors l’haurien estat pressionant per evitar fer públic el cas. «Semblava que volguessin obligar-me a fer que jo arribi a aquesta conclusió: que l’única solució és treure el meu fill de l’institut. Sembla, de fet, que protegeixin més als agressors que a la víctima, tot per no tacar la imatge del centre», afegeix.

La impotència que li ha causat la negació del centre d’aquest cas i tota aquesta situació ha portat a Gema V. a encetar una campanya a les xarxes socials i al portal Change.org demanant justícia pel seu fill i per evitar que altres alumnes passin pel mateix tràngol. Demana el cessament dels professionals que van assistir impassibles –presumptament– als episodis d’assetjament que patia el seu fill a classe. La seva campanya pública a les xarxes socials va iniciar-se dijous passat. L’IES Ernest Lluch va respondre a la mateixa amb un comunicat el passat dilluns, 26 de juny.

tracking