Diari Més

Vuit visites guiades per conèixer el patrimoni de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant aquest estiu

N‘hi ha dues de noves a l’hospital gòtic: una per a famílies i una altra de nocturna amb tast de vins

Es podran realitzat visites al centre de visitants de l'Hospital.

Vuit visites guiades per conèixer el patrimoni de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant aquest estiuCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha organitzat un total de vuit visites guiades per aquest estiu per tal que els visitants puguin conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi. Les visites s’iniciaran el 6 de juliol i s’allargaran fins el 10 de setembre i està previst que es facin entre els dijous i els diumenges, tot i que es podrà incrementar la freqüència en funció de la demanda.

La visita L’Hospitalet de l’infant Pere mostrarà el Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l'antic hospital fortalesa, que data de 1344 i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). També, el mirador de la torre sud-oest, des d’on es poden admirar les estructures medievals encara visibles i l’entorn que s’hi albirava. Com a novetat, s’han programat dues visites més a aquest conjunt monumental: una per a famílies, amb un joc perquè els infants puguin descobrir els fets històrics d’una manera divertida; i una nocturna, que inclou un tast de vins locals al pas de ronda de l’Hospital.

Els interessats també podran realitzar la visita del Poblat d’Hifrensa, el conjunt urbanístic que l’arquitecte Antonio Bonet Castellana va projectar l’any 1967 per allotjar els treballadors de la central nuclear Vandellòs I i les seves famílies. Aquest recorregut està recomanat per a públic adult.

En aquest cas fora del nucli urbà de l’Hospitalet, la visita Entre dos fronts de guerra: les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer, ensenyarà als participants el polvorí de Letícia i les bateries de Pitrassa. Aquesta és una visita no apta per a persones amb mobilitat reduïda i menors de 7 anys. Inclou els transport amb autobús fins als emplaçaments.

Seguint amb la temàtica de la Guerra Civil, la visita El dia D. El Coll de Balaguerexplicarà que l’exèrcit nacional de Franco tenia previst desembarcar a les platges de l’Hospitalet per envair Catalunya i acabar amb la República Espanyola i es va trobar davant unes fortificacions republicanes, entre les quals hi ha les de la zona de Cala d’Oques, que es podran veure a la visita.

A Vandellòs s’hi oferirà una experiència ben diferent: la visita guiada i taller L’oli, del camp a la taula, per a públic familiar. La visita inclou l’entrada al Centre d’interpretació de l’oli (al Molí de l’Oli de Vandellòs), un tast d’oli i un taller d’olis aromàtics. Els participants podran emportar-se el resultat a casa.

Per últim, la visita guiada i taller Castelló, on el passat reviu, i pensada també per a un públic familiar, proposarà un passeig per aquest poble medieval que s’està recuperant, situat prop de Vandellòs, per conèixer com vivien els avantpassats cent anys enrere.

L’hospital gòtic tornarà a tenir mapping

L’hospital gòtic tornarà a tenir com a atractiu el mapping que es va estrenar fa dos anys a partir del proper 7 de juliol. Aquest espectacle audiovisual d’11 minuts es projectarà sobre la façana del conjunt monumental cada divendres, dissabtes i diumenges fins a l’11 de setembre (excepte de l’11 al 13 d’agost). Es farà en tres sessions: a les 22, a les 22.15 i a les 22.30h. Amb el mapping, elaborat per l’empresa Nueveojos, s’explicarà la història de la zona i de la construcció i remodelació de l’antic hospital, fundat per l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou el 1344 i origen del poble de l'Hospitalet de l'Infant.

tracking