Diari Més

Valls viu un intens cap de setmana previ a la Festa Major de Sant Joan

La Fundació Pau Casals ha estat proclamada Ambaixador dels Xiquets de Valls 2017

El Seguici Popular de Valls s'amplia amb el ball de Cercolets.

Valls viu un intens cap de setmana previ a la Festa Major de Sant JoanPere Toda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls ja està de ple a la Festa Major de Sant Joan. Tot i que la inauguració oficial no es farà fins demà amb la tradicional sortida de l’àliga al balcó de l’ajuntament, enguany s’ha potenciat el cap de setmana previ a les festa grossa amb un programa ple d’activitats, com és el cas de la celebració del trentè aniversari de la recuperació de la mulassa, vermuts populars o l’assaig públic de la moixiganga i les dues colles castelleres.

Paral·lelament, ahir la ciutat es va omplir de flors que decoraven curosament els carrers i places de Valls formant les tradicionals catifes de Corpus. Diverses entitats i associacions veïnals van ser les encarregades d’elaborar artesanalment cada una de les catifes (en total, set), des de primera hora del matí per tal que tot estigués a punt per a les vuit del vespre, hora en la qual es donà inici a la processó des de la plaça del Blat. La comitiva l’obrien els quatre gegants de la ciutat al so dels grallers i seguits per la creu processional, els cirials, els fidels, les entitats amb banderes, els nens i nenes que enguany fan la primera comunió, l’àliga i el Santíssim Sagrament.

Prèviament, la plaça del Blat va acollir a les sis de la tarda la proclamació de l’Ambaixador dels Xiquets de Valls 2017, distinció que enguany va dirigida a la Fundació Pau Casals per considerar el compositor català com «un dels grans músics del segle XX i, al mateix temps, un gran humanista, defensor de la llibertat, la justícia i la pau, així com un ferm admirador del fet casteller». De fet, Pau Casals va posar la seva signatura en una partitura del toc de castell titulada Los Xiquets de Valls, de l’any 1900 i, a més, presidí el concurs de castells el 1932 i 1933. El reconeixement va ser recollit per Marta Casals, vidua de Pau Casals i vicepresidenta i fundadora de la Fundació Pau Casals.

Per tancar l’acte, es va fer el sorteig de l’ordre d’actuació de la Diada de Sant Joan i, un cop llençada la moneda, es va decidir que la Colla Joves enceti dissabte, 24 de juny, el que serà la primera diada de la temporada. Finalment, les dues colles vallenques van aixecar un pilar.

Tornen els Cercolets

Aquest també ha sigut un cap de setmana d’estrena, i és que dissabte es va fer la presentació del ball de Cercolets de Valls, perdut fa 136 anys i que ara es torna a incorporar al Seguici Popular.

Al so de la música creada pel vallenc Francesc Sans a base de flabiol, tamborino i sac de gemecs, i vestuari confeccionat per Blanca Ferré, vuit ballarines de l’escola de música Adagi van sortir dissabte al matí per mostrar als vallencs aquest ball originat en les cerimònies i festes de la Verema per part dels boters. De fet, el nom l’agafa dels cèrcols que sostenen els balladors. Durant tot l’acte, les vallenques van estar acompanyades pels seus padrins, els Cercolets de Vilafranca del Penedès. «S’ha d’agrair la gran tasca de col·laboració que hi ha darrera d’aquest nou ball i de la bona feina que s’ha fet», destacava ahir el regidor de Cultura, Marc Ayala, qui, alhora, feia una molt bona valoració d’aquest primer cap de setmana de Festa Major. «Tot i la calor, tots els actes han tingut una participació molt elevada i esperem que així es mantingui fins l’última jornada, que serà dilluns vinents, 26 de juny», afegia.

Entitats i veïns van elaborar ahir les catifes de Corpus.

Valls viu un intens cap de setmana previ a la Festa Major de Sant JoanPere Toda

tracking