Diari Més

Educació

Prop de 2.900 estudiants de la província comencen les proves de Selectivitat amb normalitat

El territori incorpora un nou tribunal especial per a alumnes amb dislèxia o TDAH

Un alumne fulleja un examen.

Prop de 2.900 estudiants de la província comencen les proves de Selectivitat amb normalitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'examen de Llengua castellana i literatura ha donat el tret de sortida aquest dimarts a les Proves d'Accés a la Universitat per a 2.881 alumnes del Camp i l'Ebre, un 2% menys que l'any passat. Del total, 2.663 són estudiants de batxillerat, 116 provenen de cicles formatius i 102 són de matrícula lliure. El coordinador de les PAU a la demarcació de Tarragona, Antoni Garcia Español, ha subratllat que el nombre d’alumnes es manté estable i que les proves han arrencat amb puntualitat i sense incidències remarcables. Al Camp de Tarragona hi ha nou tribunals a Tarragona ciutat i quatre a Reus, mentre que a les Terres de l’Ebre n’hi ha quatre més, tots a Tortosa. Com a novetat al territori, aquest any s’ha habilitat un tribunal ordinari especial al campus Sescelades de Tarragona que ofereix condicions especials per a gairebé mig centenar d’alumnes amb dislèxia o TDAH.

Nerviosos i amb alguns apunts a la mà, els alumnes han recollit la documentació a partir de dos quarts de nou del matí i han escoltat les indicacions dels vigilants per garantir un bon funcionament de la Selectivitat. La importància de conservar les enganxines identificadores, la prohibició de dur a sobre el telèfon mòbil o dispositius electrònics, i l'obligatorietat de respondre els exàmens en bolígrafs han estat alguns dels consells que s'han donat als estudiants. Enguany, a més, al Campus Catalunya s’ha activat un dispositiu detector d’orelleres, amb el qual es poden interceptar possibles transmissions d’informació des de l’exterior de l’aula.

A la sortida de la primera prova, la de castellà, la majoria d'alumnes consultats per l'ACN han reconegut que l'examen havia estat més fàcil del què esperaven. «Arribes amb molts nervis i quan veus l’examen t’adones que no és tan difícil», ha explicat Anna Gómez, alumna de l’escola Camp Joliu de l’Arboç. Com ella, la seva companya, Míriam Fernández, ha explicat que l’examen l’ha trobat «assequible». Totes dues s’han mostrat convençudes que podran cursar graus d’Economia i Enginyeria Biomèdica, respectivament. La seva professora de castellà, Cristina Teló, repassava amb elles les respostes de l’examen. «Penso que ha estat bastant assequible», ha afirmat la mestra, qui recomana als seus alumnes que dormin bé, practiquin amb els exàmens d’anys anteriors i, si no n’estan segurs, evitin respondre aquelles preguntes que resten punts.

En general, la majoria de nois i noies s'han mostrat força satisfets amb els resultats. En Pol Roset, de l’Institut Tarragona, ha explicat que a castellà ha escollit l’opció A perquè no demanava cap pregunta teòrica respecte les tipologies textuals. «Ho portava bastant ben preparat i l’he trobat més fàcil del què m’esperava», ha reconegut aquest alumne, que estudiarà Bioquímica o Història en funció de la nota que obtingui. El seu company d’institut Ferran Boada també ha opinat que la Selectivitat no és tan difícil com sembla, però que caldrà esperar al dijous. Aquell dia, segons ha explicat, es jugarà la nota amb les proves de Matemàtiques i Física. Malgrat tot, Boada confia que arribarà al nou i podrà cursar una Enginyeria Informàtica.

Els nervis sempre poden jugar una mala passada, però bona part dels alumnes s’han mostrat confiats. «Ahir vaig decidir no fer res i vaig optar per relaxar-me a la piscina», ha explicat Marta Álvarez, del col·legi Aura de la Canonja. Aquesta alumna, que vol cursar Medicina a la UPF -un grau que va tenir una nota de tall de 12,6 el curs passat- està preocupada per l’examen de Biologia, perquè «inclou molt temari, és molt meticulós i descompten punts per tot», ha lamentat.

Un nou tribunal i estabilització del nombre d’alumnes

El coordinador de les PAU a la demarcació de Tarragona, Antoni Garcia Español, ha destacat l'absència d'incidències en les primeres hores de la selectivitat i l’estabilització del nombre d’alumnes. Enguany són 2.881 respecte els 2.942 del curs passat, tot i que aquest dilluns encara es va tramitar alguna matrícula de darrera hora.

Les proves se celebren entre aquest dimarts i dijous, en nou tribunals a Tarragona (campus Catalunya i campus Sescelades), quatre a Reus (Facultat d’Economia i Empresa, IES Baix Camp i IES Gabriel Ferrater), i quatre a Tortosa (campus Terres de l’Ebre, IES Joaquim Bau i IES Cristòfol Despuig).

Enguany, el campus Sescelades disposa, per primer cop, d’un tribunal ordinari especial per a alumnes amb dislèxia o TDAH, que compta amb prop d’una cinquantena d’inscrits d’arreu de la demarcació. Segons ha explicat Antoni Garcia Español, aquests estudiants tenen dues hores per fer els exàmens -mitja hora més que la resta- i, en el cas dels joves dislèxics, s’apliquen uns criteris de correcció singulars per no perjudicar-los.

Les proves tenen dues fases. Una general obligatòria que permet accedir a qualsevol universitat i té validesa indefinida, i una d’específica, de caràcter voluntari, que té com a finalitat calcular una nota d'admissió per a cada títol de grau concret de cada universitat. Aquesta prova voluntària serveix per establir la nota de tall si l'oferta de places és inferior a la demanda en l’opció escollida.

Per superar les PAU s’ha d’obtenir una nota igual o superior a 5 com a resultat de la mitjana ponderada del 60% de la nota mitjana de batxillerat i el 40% de la qualificació d’aquesta fase general de les PAU, sempre que aquesta última sigui superior a 4. Al seu torn, els estudiants que vulguin accedir a Educació infantil i Educació faran dissabte una prova d’aptitud personal (PAP), que inclou dos exàmens.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 29 de juny per Internet. Aquells que no obtinguin el resultat desitjat podran presentar-se novament a les proves que es faran els dies 5, 6, i 7 de setembre.

tracking