Diari Més

Municipal

Demanen que s'anul·li l'acord per ubicar un nou supermercat al Mercat de Salou

Els paradistes al·leguen contra el concurs i presenten un recurs de reposició a la votació del ple pel parentesc de l’alcalde amb la titular d’una parada

Aquest és l'aspecte que es recull en l'avantprojecte del mercat de Salou.

Demanen que s'anul·li l'acord per ubicar un nou supermercat al Mercat de SalouCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els paradistes del Mercat Municipal de Salou s’oposen frontalment al projecte d’ampliació i modernització de l’edifici i a la prèvia instal·lació d’un gran supermercat per tal de convertir l’espai en un centre comercial. Prova d’això és que una quinzena de titulars de les parades, quasi tots els concessionaris del mercat, han presentat un conjunt d’al·legacions (14) al concurs públic per construir i explotar un supermercat als terrenys adjacents al Mercat Municipal.

Els paradistes demanen que s’anul·li la licitació, ara oberta, i també l’acord del ple que va donar llum verda a aquesta. Consideren que la votació plenària del passat 29 de març és nul·la perquè l’alcalde de Salou, Pere Granados, va alçar la mà a favor de l’acord quan hauria d’haver-se abstingut, ja que una de les parades del mercat pertany a un familiar seu.

En les al·legacions, els paradistes recorden la seva legitimitat per recórrer el concurs i destaquen la manca d’estudis que acreditin objectivament que la concessió del supermercat és un instrument idoni per reactivar el Mercat Municipal. Consideren, de fet, que no només no els beneficiarà, sinó que els perjudicarà. En les al·legacions presentades, recullen que l’informe d’Angerri Consultors, encarregat per l’Ajuntament, es fa referència a l’augment de vendes que tindrà el nou supermercat gràcies a la ubicació del mercat, «però no valora la revitalització de les vendes del Mercat Municipal».

Els paradistes, que van presentar el plec d’al·legacions el passat 2 de juny a registre, destaquen que l’Ajuntament de Salou ha tirat endavant el concurs públic sense l’autorització prèvia per fer un Gran Establiment Comercial Territorial del departament de Comerç de la Generalitat. Sense aquesta autorització o llicència, el consistori –segons afirma el grup de paradistes– no pot convocar el concurs ni aprovar el plec de condicions que ha de regir-lo. «La no obtenció de la llicència deixa sense efecte el ple de condicions, el concurs i la mateixa adjudicació», destaquen.

Supermercat sí o sí

Els titulars de la quinzena de concessions posen en dubte que l’objectiu que justifica la construcció d’un supermercat sigui el de reactivar el Mercat de Salou i afirmen que la finalitat real i última és permetre la seva instal·lació al marge del que pugui succeir després. Ho argumenten apel·lant a algunes de les clàusules del concurs públic on es diu que, si no s’aconsegueix la llicència de Gran Establiment Comercial Territorial (GECT), el concessionari del supermercat haurà de comunicar i legitimar l’activitat de l’establiment construït. Tanmateix, les al·legacions presentades recullen tot un seguit de suposats incompliments amb què, a priori, incorren les bases del concurs aprovades pel consistori salouenc. Segons els paradistes, es vulnera la limitació de superfícies que disposa el decret 1/2009 i les limitacions que imposa la directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea, pel que fa als anys de durada de la concessió. Aquesta directiva prohibeix que la concessió tingui una durada superior al període mínim d’amortització i també la seva renovació automàtica.

Les al·legacions van més enllà i destaquen que, la forma de puntuar les empreses candidates al concurs vulnera les recomanacions del Parlament de Catalunya en relació als concursos públics. Segons aquestes, la puntuació derivada de requisits que es basen en judicis de valor no poden superar el 30% de la nota total, i, en el cas del concurs obert pel consistori, la nota teòrica corresponent a judicis de valor assoleix els 35 punts.

Afectacions durant les obres

Tanmateix, els titulars de les parades al·leguen que l’Ajuntament no contempla de quina manera les obres de la primera fase d’ampliació del Mercat afectaran la seva activitat diària, així com tampoc les condicions per evitar-ho. Recorden que quedarà inoperant el pàrquing de clients i que els treballs afectaran parcialment l’edifici, quelcom que podria ser incompatible amb la venda i manipulació de productes frescos. Per tant, consideren que el consistori hauria d’haver previst les indemnitzacions en cas que es produeixi el pitjor dels escenaris. El greuge comparatiu que es produeix entre el que han de pagar els actuals concessionaris amb la quantitat que pagarà l’empresa que exploti el supermercat, són altres de les al·legacions. «És fàcil comprovar com el preu per metre quadrat que es fixa com a cànon concessional serà 10 vegades inferior al preu per metre quadrat que es paga actualment», recorden.

Incompatibilitats polítiques

Finalment, segons els paradistes que rubriquen les al·legacions, la votació amb què es va donar llum verd al procés per obrir el concurs vulnera la normativa sobre concurrència d’interessos. L’alcalde va alçar la mà en la votació quan –segons afirmen– no ho hauria d’haver fet, ja que és el germà de la titular d’una concessió al Mercat Municipal.

tracking