Diari Més

Salut

El Pius Hospital de Valls, récord català d'espera per tractar el dolor, amb 330 dies

L'hospital Comarcal de Móra d'Ebre és un dels que menys fan esperar de tot Catalunya, amb 'només' 35 dies

Les obres de reforma de l'hospital de dia del Pius costaran 287.000 euros

Les obres de reforma de l'hospital de dia del Pius costaran 287.000 eurosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients del Pius Hospital de Valls han d'esperar una mitjana de 330 dies per rebre tractament contra el dolor agut, fet que posiciona el centre de la capital de l'Alt Camp com el que més fa esperar els pacients en aquest àmbit de tot Catalunya. Altres setze centres hospitalaris catalans, entre ells l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (212 diesd'espera), el de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona (150), el Sant Joan de Reus (entre 120 i 150) i el del Vendrell (120 dies) superen els cent dies d'espera, i fins i tot els 200, com l'Hospital Mútua de Terrassa (270 dies), per atendre a les persones que pateixen dolor agut a Catalunya.

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha respost amb aquestes dades a una pregunta parlamentària sobre el nombre de clíniques públiques del dolor existents a Lleida.

Pel que fa als centres hospitalaris de la demarcació de Tarragona que menys fan esperar, sónel Comarcal de Móra d'Ebre, amb 'només' 35 dies, i l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, amb 75 dies.

La Regió Sanitària Lleida, per la seva banda, té dues unitats especialitzades en tractament del dolor, una ubicada a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, a Lleida capital, i una altra al Centre d'Atenció Primària de Mollerussa, el temps d'espera del qual és de 117 dies per a la primera visita i altres 180 dies per a la segona.

Aquests dos centres es complementen amb els existents a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran: l'Espitau Val d'Aran, l'Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital i l'Hospital de la Cerdanya, on l'espera és d'entre tres i quinze dies, segons l'agenda del professional que s'ocupa dels casos de dolor agut en aquestes zones, ja que no es visita cada dia, segons indica en la resposta el conseller.

A Girona, els hospitals Santa Caterina i de Campdevànol tenen una espera de 92 i 30 dies, respectivament. Superen els cent dies d'espera els hospitals de Palamós (100 dies), de Figueres (120) i Corporació de Salut del Maresme i la Selva (178), mentre la unitat de l'hospital Doctor Josep Trueta té 85 dies de mitjana d'espera i el d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, entre 30 i 60 dies.

En la Catalunya Central, els hospitals de Vic, Sant Joan de Deu de Manresa i Sant Bernabé de Berga tenen 231, 105 i 104 dies d'espera i només baixa dels cent dies el d'Igualada (63 dies).A la Regió Sanitària de Barcelona, les esperes per ser atesos del dolor també són llargues i, així, a l'hospital Vall d'Hebron la mitjana és de 185 dies; en el de Mataró 168; de Mollet 188; Sant Pau 70; General de Granollers 152; Mútua de Terrassa 270; Sabadell 74, i els concertats Sagrat Cor, 16, i Plató, 74 dies.

A Catalunya hi ha 149 professionals que treballen en aquestes unitats especialitzades de tractament del dolor, dels quals 89 ho fan a Barcelona, i només dos a Lleida ciutat i Mollerussa.

Comín assegura, en la seva resposta, que es desconeix el nombre de reclamacions relacionades amb aquests temps d'espera «atès que no existeix un registre global de reclamacions vinculades a aquestes unitats, ja que són unitats de tipus funcional i no disposen de nombre d'unitat proveïdora».

tracking