Diari Més

El Museu d'Alcover es reinventa en una innovadora aposta per la museografia infantil

La direcció vol reconvertir l'exposició de paleontologia en una experiència sensorial

La directora del Museu d'Alcover, Ester Magrinyà, mostrant tota la part que es renovarà de l'exposició de paleontologia en el nou projecte museogràfic previst, en una imatge del juny del 2017

peix pedra, museu, paleontologia, triàsic, museografia, Alcover, infant, equipament, visita, Ca Batistó, culturaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu d'Alcover sacrificarà part de la instal·lació per adreçar-la a públic infantil. La direcció vol fer un rentat de cara a la segona planta de l'equipament, on s'hi troba l'exposició de paleontologia. Es vol anar més enllà dels actuals plafons i vitrines amb fòssils de fauna marina i encaminar la sala cap a una «experiència sensorial», segons ha avançat a l'ACN la directora del museu, Ester Magrinyà. En aquest projecte museogràfic s'hi engloba un espai dedicat als més petits, on podran veure peixos en 3D i inspeccionar fòssils incrustats a la paret. El museu, que just enguany compleix el 50è aniversari de la seva obertura, està ubicat en una antiga casa noble, coneguda com a Ca Batistó.

Vista la bona acollida del recorregut interactiu estrenat l'any 2011 en antigues dependències de la casa, ara també es volen aprofitar les noves tecnologies per explicar el Triàsic. El museu ja fa temps que té entre mans aquest projecte per renovar una part de l'exposició i incorporar la museografia infantil. Aquesta museografia pensada per als més petits obeeix al públic potencial de l'espai. Un 25% dels visitants són famílies i cada any rep més visites escolars.

Un relat per a nens

Conscient del públic familiar que rep l'equipament, el museu aposta per un nou relat per a nens. El museu mantindrà el conte del peix pedra, una activitat pedagògica que funciona amb èxit des de fa temps, però adaptarà un espai de la sala especialment per als més petits.

«No serà un racó amb quatre joguines com en alguns museus, sinó que serà una museografia específica per a nens, amb vitrines adaptades per a ells, jocs didàctics, etc.», ha explicat la directora del museu. «Aquesta és la gran novetat del nou projecte museogràfic», ha afegit.

De la resta de la sala, oberta l'any 2005, també es transformarà la zona introductòria amb voluntat de traslladar el visitant a les muntanyes de Prades a través de recursos visuals. Una ambientació amb efectes de llum i so simulant el mar situarà el visitant a l'època triàsica.

«Volem fer un relat potent, tenim un parc triàsic a les muntanyes de Prades i el museu exposa les restes paleontològiques, però volem que aquesta etapa es faci més visible i es pugui entendre, per exemple, com el poble de la Riba formava part dels esculls coral·lins», ha dit Magrinyà.

Segons la directora, l'objectiu és fer que el visitant se senti com si estigués passejant per les muntanyes. Així, a través de caixes de llum, es podran veure paisatges de l'època del Triàsic amagats sota les roques i estrats de la muntanya actual, ocupant tota una paret de la sala.

«Volem posar en valor el Triàsic i donar potencialitat a un període anterior al Juràssic, però que va ser clau per a la història de la Terra: van aparèixer els primers mamífers, i també va haver-hi un moment en què gairebé va extingir-se la vida al planeta», ha explicat Magrinyà.

El museu ha treballat amb tot un equip interdisciplinar de pedagogs, docents i paleontòlegs per definir els continguts del projecte de reforma expositiva en què la museografia infantil esdevindrà un recurs didàctic a sumar qualitativament als actuals tallers escolars i visites en família.

tracking