Diari Més

Medi Ambient

Un exemplar únic de cabra de quatre banyes viu a un centre de Farena

Es tracta d’un dels pocs casos que es coneixen. Fins ara, tan sols es tenia constància d’un ramat de Salamanca

La Cabri, amb quatre banyes, té sis mesos.

Un exemplar únic de cabra de quatre banyes viu a un centre de FarenaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cabri, una cabra de sis mesos, semblava totalment normal quan el passat mes de desembre va arribar al Molí del Fort, un centre de conservació d’espècies amenaçades ubicat a Farena (Alt Camp) i gestionat per Rubén Alcazar. Passat un temps, les banyes de la cabra van començar a créixer i Alcázar es va adonar que alguna cosa no era del tot normal, i és que la Cabri té quatre banyes. «Deu ser de les úniques a Catalunya», exclama el seu cuidador, que assegura no conèixer ningú que mai abans hagués vist un cas similar.

L’animal va ser localitzat per la Guàrdia Civil de Valls a les vies de l’AVE el passat desembre, quan tenia molt poc temps de vida. El cos policial va intentar localitzar el seu ramat, però la recerca no va donar fruits i, després de passar uns dies al quarter de la capital de l’Alt Camp, es va decidir portar la cabra al Molí del Fort, per tal que Rubén Alcázar se’n fes càrrec.

«La vam alletar fins fa aproximadament un mes. Vivia a casa amb la meva família i és molt dòcil. Ara ja menja herba i està al corral amb els altres animals del Molí del Fort», narra Alcázar orgullós de tenir una nova espècie al seu centre de conservació i que, a més, resulta tenir una particularitat ben poc habitual, tot i que resulta no ser única a l’Estat. En aquest sentit, fa uns anys, el 2009, va sortir a la llum el cas d’un pastor salmantí de Villavieja de Yeltes que cria un ramat de 50 cabres que també tenen quatre banyes. Segons es va explicar en aquell moment, es tracta d’«un gènere únic a Espanya degut a una mutació genètica produïda fa 50 anys». El pastor, José Manuel Martín, explicava que no sabia de ningú més que tingués cabres de quatre banyes. Ara, però, amb la Cabri es demostra que aquesta «mutació» va més enllà de Salamanca i que a les comarques tarragonines també hi ha, al menys, un exemplar amb aquesta característica tan poc habitual.

De moment, la Cabri és l’única cabra que es troba al Molí del Fort, però segons explica Rubén Alcázar, la intenció és portar un mascle al centre «perquè tingui companyia», assenyala el cuidador.

Vetllant per la fauna

Amb aquesta troballa, el nombre d’animals i espècies del Molí del Fort, amb registre de nucli zoològic, s’amplien. I és que en aquest centre hi conviuen diferents projectes de conservació. Un d’ells és l’astacifactoria, l’única declarada a les comarques tarragonines dedicada a la cria de cranc autòcton. L’objectiu és poder repoblar els rius, molt afectats per espècies invasores, com el cranc americà.

Un segon projecte, fa referència a l’àliga cuabarrada, de la qual hi ha una seixantena a tot Catalunya. Una d’elles viu a Farena, molt a prop del Molí del Fort. Davant la problemàtica de la falta d’aliment, Alcázar ha creat un colomar per tal de proveir l’àliga.

La cabra amb el seu cuidador, Rubén Alcázar.

Un exemplar únic de cabra de quatre banyes viu a un centre de FarenaCedida

La Cabri, amb quatre banyes, té sis mesos.

Un exemplar únic de cabra de quatre banyes viu a un centre de FarenaCedida

tracking