Diari Més

Una mostra bastonera pels 25 anys de la recuperació del ball de bastons de Valls

Hi participaran els balls de bastons d’Igualada, l’Arboç, Montblanc i de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona

Els Bastoners de Valls en una fotografia del 1993.

Una mostra bastonera pels 25 anys de la recuperació del ball de bastons de VallsBastoners Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ball de bastons de Valls va ser recuperat ara fa 25 anys per part de l’Associació Cultural Verge de la Candela, i per commemorar l'aniversari, organitza una Mostra de Balls de Bastons en el marc de la Festa Major de Valls. Aquesta tindrà lloc el dissabte 17 de juny, i s'hi han convidat les colles de l’Arboç, Igualada, Montblanc i l'Esbart Santa Tecla de Tarragona. L’objectiu és posar en valor les diferents maneres pròpies de cada zona de realitzar el ball de bastons.

El ball de bastons de l’Arboç i de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona van apadrinar els bastoners vallencs l’any 1992, quan es va recuperar. La colla arbocenca és l’exemple més destacat de la família bastonera del Baix Penedès, i moltes de les colles d’aquest territori l’han pres com a referent. En destaquen els moviments de cames durant els balls perquè se sentin els cascavells. En segon lloc, el ball de bastons de Tarragona és una família pròpia ateses diverses característiques que el fan únic. Entre d’altres, un vestuari cridaner amb una gran quantitat de cintes, una coreografia amb una rapidesa molt elevada dels cops o la figura del Macer i el Dimoni.

Els bastoners montblanquins, per la seva banda, té una relació molt estreta amb el de Valls, havent actuat al municipi en múltiples ocasions. Entre les seves característiques principals en destaca l’absència de faldellí, el fet de no saltar seguint el ritme de la música o que mantenen el costum de picar amb bastons fets de raigs de carro. Finalment, el ball de bastons d’Igualada, que va ser recuperat l’any 2008, es caracteritza per músiques que usaven les colles històriques. En destaca, entre d’altres, el vestuari, que amb una faldilla tancada i relativament llarga i un barret com a elements distintius pretén posar en valor l’esplendor barroc d’aquest ball.

Tancarà la mostra la colla local, que en aquest 25è aniversari de la seva recuperació aprofitarà per actualitzar el seu repertori musical i coreogràfic amb diverses melodies vallenques que s’han trobat al llarg d’aquest anys.

La mostra s’iniciarà a tres quarts de vuit del vespre amb la concentració de les colles a la plaça de l’Oli. A les vuit s’iniciarà una cercavila pels carrers Peixateria, Sant Antoni, Sant Pere, Forn Nou, el Pati, la Cort i plaça del Blat. Serà davant de la Casa de la Vila on cada colla realitzarà una exhibició que permetrà veure les diferències entre els models de balls de bastons que representen cada un dels balls.

tracking