Diari Més

Universitat

La URV és la universitat espanyola més ben valorada en Anglès, Història i Química

La universitat tarragonina ha aconseguit situar-se en el rànquing de les cinc amb major rendiment de l'Estat

Imatge d'arxiu d'unes proves de selectivitat ceelebrades al Campus Catalunya de la URV.

La URV és la universitat espanyola més ben valorada en Anglès, Història i QuímicaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La universitat pública catalana Pompeu Fabra (amb 1,8 punts) ocupa -per tercer any consecutiu- el primer lloc del rànquing de centres amb més rendiment, seguida de la Politècnica de Catalunya(1,5), la Carles III de Madrid (1,4), la de Rovira i Virgili (1,4) i la Politècnica de València (1,4). Així ho reflecteix l’U-Rànquing 2017, presentat aquest dijous i elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) i la Fundació BBVA.

L’«èxit» de Catalunya, amb tres universitats entre les més destacades, es deu a la «potent trajectòria dels seus centres, a les polítiques aplicades i a l’entorn favorable a invertir en investigació», segons el director d’Investigació de l’IVIE, Francisco Pérez.

La classificació assenyala també que les universitats públiques dominen en l’activitat investigadora, en innovació i desenvolupament tecnològic, mentre que la privades destaquen en docència, el que demostra, un any més que el sistema universitari espanyol és molt divers.

La presència d’universitats públiques en els nivells alts de rendiment és un 27% superior (13 de 48), davant el 15% de les privades (2 de 13). A més, la majoria de les institucions acadèmiques que sobresurten pels seus resultats docents, investigadors i en innovació i desenvolupament tecnològic estan localitzades en les grans àrees metropolitanes.

Quant a productivitat investigadora, la Pompeu Fabra (2,5) i la Rovira i Virgili (1,7) encapçalen la classificació, mentre que les universitats de Mondragón del País Basc (1,4) i Antonio de Nebrija de Madrid (1,4) -ambdues privades- sobresurten en docència.

A més, la Politècnica de Catalunya (3,2 punts) i les Politècnica de Madrid i València (3,1) estan al capdavant en rendiment en innovació i desenvolupament tecnològic. Es tracta de la cinquena edició d’aquest rànquing, que analitza 61 universitats (48 de públiques i 13 de privades) i que representen a més del 93% de l’alumnat del sistema universitari.

L’estudi permet també identificar les universitats més ben valorades en els diferents graus ofertats. En Arts i Humanitats, la Rovira i Virgili és la més ben puntuada per a Anglès i Història, mentre en Belles Arts destaca la Politècnica de València i per a Filosofia la catalana Ramón Llull.

En la branca de Ciències Socials i Jurídiques, la Pompeu Fabra és en primer lloc per a ADE (Administració i Direcció d’Empreses), Dret i Periodisme, i l’Autònoma de Madrid, en el d’Educació Primària.

La Politècnica de Catalunya és la primera en la branca d’Enginyeria i Arquitectura, mentre que l’Autònoma de Madrid destaca en Biologia i Física per a la branca de Ciències, i la Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya són els millors en Química i Matemàtiques, respectivament.

Catalunya té el sistema amb més índex de rendiment

Dins de Ciències de la Salut, la Universitat de les Illes Balears és la primera en Infermeria i Fisioteràpia; la de Barcelona en Farmàcia i en Medicina la Pompeu i Fabra.

Per Comunidades, Catalunya té el sistema amb més índex de rendiment, un 19% per sobre de la mitjana, seguida de Cantàbria, amb un 17%. Al contrari, Extremadura, Castella-la Manxa i les Canàries són les regions amb menor productivitat.

Per primer any, la classificació aborda l’«ocupabilitat» dels centres i situen l’Oberta de Catalunya, l’Antonio de Nebrija i la de Mondragón per sobre del 70%.

Tanmateix, Joaquín Aldás, professor de l’IVIE, adverteix que en aquest indicador, elaborat amb la taxa d’afiliació a la Seguretat Social, influeix l’«elecció d’oferta de la universitat, les característiques dels alumnes i l’entorn, principalment si és una zona amb major o menor oferta de treball per a llicenciats».

tracking