Diari Més

Agricultura

AMIC-UGT detecta casos «d'esclavisme il·legal» en les campanyes agràries de Tarragona i l'Ebre

El sindicat ha denunciat l'existència de 'màfies' organitzades que estarien movent treballadors de països de l'Est per diferents campanyes agràries de diversos punts de l'estat espanyol

Els casos s'han detectat

AMIC-UGT detecta casos «d'esclavisme il·legal» en les campanyes agràries de Tarragona i l'EbreWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya AMIC-UGT està investigant l'existència de ‘màfies’ organitzades que estarien movent il·legalment treballadors de països de l'Est per diferents campanyes agràries de temporada que es desenvolupen arreu de l'Estat, als quals s'estaria «explotant» amb unes pèssimes condicions laborals i amb salaris molt per sota dels que fixa el convenir del camp. L'organització sindical ha detectat alguns casos «d’esclavisme il·legal» a la campanya dels cítrics a les comarques de Tarragona, a més del País Valencià i Andalusia. Ara està indagant si també poden estar actuant per portar treballadors a la campanya de recollida de la fruita dolça a les comarques lleidatanes, davant els indicis de l'existència d'algun cas a la demarcació. L'AMIC-UGT reclama més actuacions de la Inspecció de Treball per tal de denunciar-ho i posar fi a l'actuació d'aquestes 'màfies'.

Tot i això, el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha volgut posar en valor que la col·laboració entre els diferents administracions i sindicats ha permès el desenvolupament de les darreres campanyes de la fruita a Lleida «sense conflictivitat», amb més inspeccions en finques i en allotjaments per a treballadors agraris i sense el fenomen de l'arribada massiva de temporers, com succeïa anys enrere. Així mateix, Aguilà ha destacat l'atenció que s'està oferint a les persones que arriben a Lleida per participar en la campanya de la fruita.

D'altra banda, l'AMIC-UGT també està investigant la possible existència d'empreses que creen falses cooperatives que actuarien en l'àmbit agrari, amb falsos autònoms o amb treballadors que cobren menys del que estableix el conveni, de la mateixa manera que ja està succeint a Lleida i en altres demarcacions catalanes en el sector carni. En aquest sentit, el sindicat també reclama més actuacions de la Inspecció de Treball per tal de regularitzar la situació d'aquests treballadors.

tracking