Diari Més

Societat

Creu Roja alerta que moltes persones vulnerables no rebran la jubilació

L’entitat reclama a les institucions públiques «solucions per garantir una vellesa digna»

El president de Creu Roja Tarragona, Ramon Grau, acompanyat per les responsables de l'estudi.

Creu Roja alerta que moltes persones vulnerables no rebran la jubilacióCreu Roja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de persones ateses en programes de lluita contra la pobresa de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona no compleixen els requisits per rebre la pensió contributiva de jubilació, que exigeix haver cotitzat un mínim de 15 anys (2 d’ells compresos en els últims 15 anys abans de la jubilació). Aquesta és una de les principals conclusions del 10è estudi de l’Observatori de la Creu Roja, La cronificació de la pobresa, un informe que parteix d’una mostra de 206 persones de la província ateses en programes per a persones en situació d’extrema vulneració.

Així, a l’estudi, presentat ahir al matí a la seu de l’entitat a Tarragona, es destaca que les persones ateses en aquests programes d’entre 50 i 59 anys, que es troben en la seva darrera etapa de la vida laboral, només han cotitzat de mitjana 11 anys, mentre que el 16,5% de persones enquestades a la demarcació no han cotitzat mai. És per això, que la Creu Roja demana a les institucions públiques «solucions per garantir una vellesa digna a les persones en situació de vulnerabilitat».

D’altra banda, l’entitat qualifica de «preocupant» que més del 18% d’enquestats diguin no saber si han cotitzat o no, «cosa que mostra la necessitat de donar major assessorament sobre el tema», s’afegeix.

En aquest sentit, el president de la Creu Roja a Tarragona, Ramon Grau, va assegurar ahir que «cal revertir aquesta tendència de forma prioritàriament i extremadament urgent». També va recordar que, actualment, moltes famílies depenen de les pensions de les persones grans, amb les quals no es podrà comptar en el futur, si no es reverteix la situació actual.

L’estudi també mesura tant la durada com la intensitat de la pobresa. Pel que fa a la durada, el 44,2% de les persones enquestades pateixen pobresa crònica, és a dir, des de fa més de tres anys. Per això, la responsable de l’Observatori, Anna Sabaté, assegura: «Fa uns anys parlàvem de nouvinguts a la pobresa, ara ja estem parlant de crònics». Quant a la intensitat de la pobresa, l’estudi conclou que 8 de cada 10 persones enquestades pateixen pobresa greu, amb ingressos inferiors a 568,3 euros mensuals.

Tots aquests problemes econòmics repercuteixen en les necessitats bàsiques, per la qual cosa, un 37,8% dels enquestats no es poden permetre menjar regularment carn o peix. Així mateix, sis de cada deu té deutes econòmics, mentre que el 86% pateix pobresa energètica.

tracking