Diari Més

Formació

Quan s'és massa jove per rendir-se

El Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona ajuda els joves a inserir-se al món laboral

El programa de Noves Oportunitats contempla una etapa formativa.

Quan s'és massa jove per rendir-seOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Noves Oportunitats (CNO) del Camp de Tarragona és un projecte adreçat a joves d’entre 16 i 24 anys que no estudien ni treballen, i tenen dificultats per inserir-se en el món laboral. Aquest programa, finançat pel Fons Social Europeu a través del SOC, té com a principal objectiu acompanyar els joves per tal que puguin trobar feina o reincorporar-se a l’ensenyament post obligatori.

«Els nois i noies que vénen porten molt de temps sense fer res. Han fet abandonament escolar, no tenen la ESO, o la tenen però van deixar a mig fer un grau mig perquè es van desmotivar, i ara troben moltes dificultats per integrar-se a la societat», explica la directora del CNO del Camp de Tarragona, Azahara González. Per això, quan els joves arriben al centre, el primer que fan és una entrevista de motivació que els faci veure que necessiten un canvi a la seva vida.

Tot seguit comença la primera fase del programa. «Treballem des de diferents esferes per veure en quin moment es troba cadascú i fins on vol arribar. Tot això ho fem amb activitats vivencials que trenquin amb el format d’aula que és el que ha fracassat amb ells, i passat un temps, ja podem definir el seu projecte», comenta la directora. Després arriba la fase de formació, en què s’intenta adequar els interessos i motivacions perquè no tornin a fracassar, però donant-los el dret a equivocar-se: si no els agrada el que estan fent, un cop ho acabin, poden provar una altra cosa. Alhora, els joves realitzen sortides a empreses per tal d’identificar les seves habilitats i adequar-les a les demandes del mercat laboral. En paral·lel, es treballen les competències i se’ls prepara per afrontar-se al món, desenvolupant aspectes com la implicació, la responsabilitat o la mobilitat. Tot aquest treball es fa amb el seguiment d’un tutor, que els ajuda a definir els objectius i a valorar si cal reformular-los en funció dels resultats. El final del procés consisteix a preparar-los per trobar feina, amb activitats com simulacions de processos de selecció o speed datings amb empreses reals.

Azahara González destaca que la implicació de les empreses del territori ha estat clau en la bona marxa del projecte, que es va engegar el gener del 2016. També la dels organismes i entitats que els deriven els joves, com Serveis Socials, entitats que no tenen programes específics per a nois i noies d’aquestes característiques o fins i tot els instituts, que els han obert les portes.

«Hi ha joves que al juny van decidir que no acabarien l’ESO i al setembre hi van tornar després de passar l’estiu aquí, perquè van veure que sí que havien d’anar per aquell camí. De vegades el que els falta és un estímul, una motivació, sentir-se escoltats o que vegin on es poden trobar d’aquí a sis anys», conclou la directora.

El CNO és un programa que, al Camp de Tarragona, està executat per la Fundació Intermèdia juntament amb la Fundació Formació i Treball.

tracking