Diari Més

Societat

Duesaigües desafia els grans escaladors

El concurs escalabirra es farà en el marc de la fira Muntànyum, que se celebrarà al poble els dies 27 i 28

L'escalabirra consisteix a anar apilant caixes de cervesa d'una en una a mesura que l'escalador s'hi va enfilant.

Duesaigües desafia els grans escaladorsAir Landry

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escalabirra és un joc que consisteix a arribar el més amunt possible apilant caixes de cervesa d’una en una. A mig camí entre l’escalada i el joc popular, l’escalabirra és habitual en les trobades d’escaladors i, cada cop més, en fires i festes de poble.

A casa nostra tenim una cita amb una escalabirra el pròxim cap de setmana en el marc de Muntànyum, la Fira de turisme rural i esports de Muntanya de Catalunya, que es farà a Duesaigües els dies 27 i 28 de maig. Entre les diverses activitats programades hi ha l’escalada de caixes de cervesa, que se celebrarà diumenge a les 11 del matí. Enguany la fira arriba a la cinquena edició, però és la tercera vegada que acull l’escalabirra. Aquest any, com a novetat respecte a anys anteriors, hi haurà premis per als que s’enfilin més amunt.

L’alcalde de Duesaigües, Josep Llebaria, apunta que no cal ser especialment àgil o fort per guanyar, sinó mantenir l’equilibri. Així ho va demostrar la guanyadora de l’any passat, una noia que va aconseguir apilar 24 caixons.

L’escalabirra és un joc que es practica amb un arnés de seguretat, que se sol lligar a una grua o un elevador. Air Landry Barcelona és una empresa de lloguer de plataformes elevadores que, ara fa sis anys, va veure un forat i va començar a llogar plataformes per a la celebració d’escalabirres. Lluís Landry, el seu propietari, explica que al cap dels anys ja ofereixen tot l’equipament, que, a més de l’elevador, consisteix en els arnesos, les caixes de cervesa i un bastó llarg per anar oferint les caixes a l’escalador a mesura que es va enfilant. Ell sol portar 30 caixes, perquè fins al dia d’avui l’escalador que ha arribat més amunt en va apilar 28. Les caixes que porta són de cervesa Damm, que fan unes 30cm d’alçada, i per tant arribar a les 30 caixes suposaria abastar gairebé 10m.

De moment l’escalabirra encara no té un reglament oficial, però tothom està d’acord que compta l’última caixa on s’han posat els peus, que es van col·locant a les anses laterals.

Landry, que ha vist enfilar-se tot tipus de persones, assegura que no cal tenir una constitució concreta: «He vist nens pujar moltes caixes, també dones, i homes de més de dos metres. Ho pot fer qualsevol, només cal tenir equilibri». La clau de l’èxit de l’escalabirra, apunta el propietari d’Air Landry, és que «és un espectacle no gaire car i molt divertit».

tracking