Diari Més

Medi Ambient

Les deixalles de les rieres de Riudoms es transformen en una escultura

Un jove artista riudomenc reivindica amb aquesta obra la cura dels espais naturals

Joan Mestre construint dissabte al matí l'escultura Pou de la vergonya amb deixalles de les rieres.

Les deixalles de les rieres de Riudoms es transformen en una esculturaGerard Cardona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La runa i les deixalles que s’acumulen a les rieres properes a Riudoms es van convertir dissabte en l’element constructiu de Joan Mestre, estudiant de Belles Arts i veí de Riudoms, per realitzar el seu Treball de Final de Grau, l’escultura Pou de la vergonya. «Vull reivindicar uns espais tan espectaculars com són les rieres i com es poden arribar a malmetre amb l’abocament constant de deixalles», explica Mestre.

L’obra va ser elaborada el mateix dissabte al matí a la plaça de l’Església de Riudoms davant la mirada curiosa de veïns i veïnes de la població que veien com Joan Mestre amuntegava runes i deixalles, tot donant forma a un pou de 1,60 metres d’alçada i 3 metres de diàmetre. «Molts em preguntaven pel que estava fent i, després que els hi expliqués, em donaven la raó de la problemàtica», narra Mestre.

El jove explica que la seva preocupació pels abocaments prové des de quan era petit «i ja veia les rieres plenes de runes». Sempre havia tingut ganes de contribuir en la conscienciació d’aquesta problemàtica, «que té el seu perquè», i és que, segons explica Mestre, «a la deixalleria de Riudoms no s’accepten runes, mentre que a la del Botarell no es posen precisament facilitats i, per tant, la gent opta per abocar a les rieres». Anys més tard, quan començà a estudiar Belles Arts, es va donar compte que «gairebé estava obligat a fer un projecte relacionat amb els abocaments», afegeix.

El Pou de la vergonya el va començar a plantejar el passat mes d’octubre com a Treball de Final de Grau, «un projecte que el meu tutor va trobar molt interessant», diu Mestre. Abans, però, de decidir que l’escultura seria un pou, el jove va haver de descartar algunes idees. «Primerament vaig pensar en fer una muntanya de runa, després, en fer una casa de pedra seca de deixalles, i també en un mur inspirat en el de Berlín, però cap d’aquestes idees em convencien», narra Joan Mestre que, finalment, optà per un pou, «un element que identifica totalment la meva reivindicació. A més, es tracta d’una estructura inacabada i, així, es transmet que, si no es fa res per aturar la problemàtica, aquest pou s’anirà fent gran».

A finals de gener va ser quan el jove va començar a recollir runa i deixalles de les rieres del municipi, mentre que dissabte va construir a ple centre de Riudoms la seva obra a partir d’un esbós. Per completar la seva reivindicació, la jornada de dissabte es va completar amb un taller de caixes niu i una lectura de poemes per part de la també riudomenca Glòria Coll, mentre que ahir al matí, un membre del Gepec va oferir una redescoberta dels valors naturals de les rieres del municipi.

tracking