Diari Més

Societat

Que no es perdi el saber de les àvies

Marta Agüera, coneguda com Silvestrina, és una experta en herbes remeieres i productes naturals

Marta Agüera i el seu fill Bruc, al mas de Calderó, a Alcover.

Que no es perdi el saber de les àviesMarta Agüera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Silvestrina és l’alter ego de Marta Agüera Fortuny, una jove apassionada de les plantes i la natura que, des del mas de Calderó, a Alcover, fa difusió de les propietats de les plantes i elabora tota mena de productes natruals amb allò que obté del seu entorn.

L’interès de la Marta per les plantes es va despertar ara fa set anys. A poc a poc la curiositat per saber el nom de les herbes que s’anava trobant i les seves propietats la van portar a preguntar al seu entorn més proper, però aviat el que semblava un passatemps es va convertir en una passió, i les ganes de saber en una necessitat: «tot va començar perquè soc molt de passejar i fer excursions, i quan em trobava alguna planta que no coneixia, la buscava als llibres o preguntava a la gent. Però al final vaig acabar fent cursos d’herbodietètica, fitoteràpia i aromateràpia, no només per ampliar els coneixements, sinó també per professionalitzar-me», explica. Les seves dues àvies, que han viscut sempre al camp, també l’han ajduat, amb el seu saber, a conèixer i aprofitar tot allò que creix a prop de casa.

Al mas de Calderó hi té, a més de l’espai de vivenda, un hort ‘comestible’ i un de terapèutic, on cultiva les plantes silvestres que no troba en el seu entorn. Així i tot, la Marta assegura que la zona on es mou és molt rica en herbes comestibles amb propietats remeieres, i com feien les antigues trementinaires, surt a recol·lectar-les quan és l’època.

Entre les herbes més populars en destaca el romaní, la farigola i la sajolida, «que són conegudes per tothom i sempre s’han fet servir», però també apunta que hi ha tot un plegat d’herbes que estan per descobrir: «Estic ampliant coneixements, sobretot pel que popularment en diem males herbes, que jo en dic bones herbes, que tenen una gran riquesa, sobretot comestible. Com la malva, que creix per tot arreu, o la borratja, que sempre s’havia menjat». Alhora, la Marta també apunta que amb els anys s’han anat matisant els usos de certes plantes que antigament es feien servir molt, però que poden arribar a ser perjudicials: «La lleterola, per exemple, abans es feia servir per cremar verrugues, però en realitat et pot arribar a fer mal a la pell».

Tots els coneixements que ha anat adquirint amb aquests anys estan condensats al seu taller, una casa de fusta a tocar de l’hort terapèutic, on elabora productes naturals. En tota aquesta aventura l’acompanya el petit Bruc, que va néixer ara fa cinc mesos i que ben aviat serà coneixedor de tots els secrets de les plantes.

Silvestrina és present a les xarxes socials, des d’on fa difusió dels seus coneixements, i també organitza tallers i trobades. Així per exemple el pròxim 3 de juny obrirà el mas per fer una jornada divulgativa, que consistirà en una sortida de reconeixement i recol·lecta de plantes, i l’elaboració d’un ungüent i un esperit terapèutic amb les herbes recollides.

tracking