Diari Més

Commemoració

Carles Puigdemont presidirà l'acte central del centenari de la Vinícola de Nulles

El celler modernista va ser construït per Cèsar Martinell i, un segle després, la producció de la cooperativa viu els seus millors moments

Castellví, Ferrando i el cap de comunicació d'Adernats, durant la presentació de les activitats.

La Vinícola de Nulles viu el centenari amb visites guiades i la sisena VinitfestCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La catedral del vi de Nulles, obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, es va inaugurar el 1917 i, quatre anys més tard, es feia la primera verema al celler modernista. Ahir, al Mercat Central, edifici també d’aquest estil arquitectònic i construït dos anys abans, es van presentar els actes de celebració del centenari d’aquesta cooperativa que en l’actualitat es coneix per la marca Adernats.

Amb motiu de la commemoració del primer segle de vida, la Vinícola de Nulles ha organitzat diverses activitats i ha creat un nou cava. L’acte central se celebrarà el 30 de juny en aquesta població de l’Alt Camp i que forma part de la Denominació d’Origen Tarragona.

El director general de la cooperativa, Joan Castellví, va informar que els actes de celebració del centenari van començar el dimarts, amb una activitat destinada als nens de Nulles, i avui, dijous, s’inicia un cicle de conferències, a partir de les 19 hores, al celler, en què s’analitzarà el fenomen de l’enoturisme. Per altra banda, s’està buscant una nova data per l’activitat Vinitcultura Centenària, ja que les tres jornades previstes ja estan plenes. «Intentarem fer una sessió més a l’octubre», ja que aquesta proposta que relaciona la gastronomia modernista del segle XX i el món del vi ha tingut una gran acollida», va dir Castellví. Per a l’ocasió, «hem fet una edició especial, amb actuacions teatralitzades i un maridatge sensorial».

Castellví va referir-se a una proposta culinària «en què recuperarem la gastronomia d’inicis del segle XX, que era molt diferent de l’actual i variava en funció de la classe social, amb grans diferències». Serà una manera de fer un homenatges als primers cooperativistes de Nulles.

La celebració del centenari tindrà una nova cita el 28 de maig, amb una caminada comentada per espais emblemàtics de Nulles i voltants i un vermut–concert, i el 30 de juny tindrà lloc la Festa del Centenari, l’acte central de la commemoració, esdeveniment que encapçalarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El programa festiu prosseguirà el 8 de juliol, amb la sisena edició del Vinitfest, una activitat gastronòmica i musical tematitzada.

Per altra banda, Castellví va anunciar que s’està elaborant un documental sobre l’evolució del món vinícola tarragoní des de l’arribada dels romans, el modernisme i la fil·loxera, mentre que el 30 de setembre hi haurà una trobada d’influencers que utilitzen la fotografia per donar a conèixer espais i activitats.

La regidora de Comerç, Elvira Ferrando, va manifestar que «sempre he dit que el Mercat Central ha de ser un centre gastrocultural, i la presentació del centenari de la Vinícola de Nulles és una bona mostra». Ferrando va recordar que «el brindis per la inauguració de la reforma del Mercat el vam fer amb cava Adernats».

Com no podia ser d’altra manera, amb motiu del primer segle de vida de la cooperativa s’ha elaborat el Cava del Centenari, del que s’han produït, precisament, 1.917 botelles. L’enòleg Laurent Corrio va informar que «és cent per cent macabeu i s’ha fet a partir del raïm de les vinyes més antigues que tenim». El va definir com «cava subtil al nas».

tracking