Diari Més

Laboral

Els estibadors amenacen amb vaga si el decret aprovat no garanteix ocupació estable

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el nou decret de reforma de l'estiba

Una imatge d'arxiu d'una protesta d'estibadors al Port de Tarragona.

Els estibadors paralitzen l'activitat del port com a mesura de forçaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el nou decret llei per liberalitzar el sector de l’estiba. Així ho ha anunciat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, gairebé dos mesos després que el Congrés rebutgés el plantejament inicial fet pel seu departament. Immediatament després d'aquest anunci, els sindicats dels estibadors han confirmat que aniran a vaga si el nou decret llei «no garanteix l'estabilitat en l'ocupació per a tots els treballadors i la professionalitat» de l'estiba.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, De la Serna s’ha mostrat «optimista» que podran obtenir la convalidació del reial decret al Congrés dijous vinent. L’aprovació d’aquest nou decret permetria donar compliment a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que va condemnar l’Estat a modificar la Llei de ports del 2010 per permetre que les empreses puguin contractar lliurement els seus treballadors.

La Confederación Española de Transporte de Mercancías (CETM) no pensa el mateix que el ministre, i ha assegurat que, en les properes hores, la representació dels estibadors presentarà un preavís de vaga, com a mesura preparatòria per a una possible convocatòria d'aturs en tota Espanya, i que analitzarà el text «quan ho remeti el Govern». Els sindicats, després derebutjar «de manera absoluta i enèrgica» el nou reial decret llei, han subratllat que els estibadors «se senten enganyats», i que la norma aprovada al Consell de Ministres no ha estat enviada ni als sindicats ni a la patronal, que segons el seu criteri «és just el contrari al compromís que va adquirir el Govern».

La representació dels estibadors assegura en una nota després de la compareixença del titular de Foment, Íñigo de la Serna, que «no han tingut oportunitat d'analitzar i aportar propostes» al nou reial decret «tal com es va comprometre» el ministre. Opinen que es tracta, «una vegada més, d'una postura autoritària i abusiva, que no respon al consens que deien perseguir ni al diàleg social que promulga Europa».

Els sindicats de estibadores afegeixen que «sospiten» que el text és «pràcticament idèntic» al rebutjat al Congrés el passat 16 de març, i consideren que és una norma «que no protegeix la totalitat de les ocupacions ni la professionalitat de l'estiba». El nou reial decret, agreguen, no respon a la «defensa dels interessos dels ciutadans espanyols, sinó al de les grans empreses, moltes d'elles multinacionals».

Canvis perquè l'estiba deixi de ser un sector «monopolístic»

El ministre ha assenyalat que, entre les novetats d’aquest segon text, hi ha el compromís d’aprovar un altre reial decret que reculli la proposta de mediació. Està previst que aquest document es lliuri la setmana vinent a la patronal i als sindicats, així com als grups parlamentaris. Entre les mesures adoptades, hi ha la previsió de disposar ajudes públiques per a la reconversió del sector que podrien arribar fins als 120 MEUR.

Tot i que el text és molt similar al què va quedar rebutjat al març, segons ha admès el ministre, s’han introduït diversos canvis que garantiran que l’estiba deixi de ser «un sector monopolístic». En aquest sentit, Foment ha suprimit la disposició que eliminava el recàrrec de la quota empresarial de la Seguretat Social per als contractes temporals de menys de set dies. El nou decret llei també ha fixat que els treballadors no hauran de disposar d’un títol de Formació Professional perquè «no existia cap títol propi que es correspongués específicament amb la manipulació de mercaderies», segons el ministre. Així mateix, es requerirà un certificat de professionalitat, que preveu la realització d’unes pràctiques no laborals en instal·lacions portuàries. D’altra banda, el nou decret garanteix als estibadors el control de la càrrega i descàrrega de vehicles als ports.

Amb aquests canvis, el govern espanyol busca el consens necessari per aprovar el decret llei i evitar així el pagament d’una sanció de 27.522 euros diaris per incomplir la normativa comunitària. A més, cal tenir en compte que aquest import podria augmentar fins als 134.000 euros diaris si es produís una segona resolució del Tribunal Justícia de la UE. En aquest sentit, segons el ministre De la Serna, la Comissió Europea ha confirmat a l’executiu espanyol que el nou reial decret «conté les mesures necessàries per garantir el compliment de la sentència».

tracking