Diari Més

Medi Ambient

Salut confirma que la pols negra que emet Silvalac als Pallaresos és cancerígena

La substància impregna les cases del voltant i el Gepec portarà el cas a la fiscalia de Medi Ambient si l'empresa no pren mesures

L'empresa està ubicada al Pallaresos.

Salut confirma que la pols negra que emet Silvalac als Pallaresos és cancerígenaGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa Silvalac ha estat emetent substàncies d’efectes cancerígens i mutagènics a l’aire, i probablement també al sól, durant els darrers 13 anys als Pallaresos. El departament de Salut ha confirmat que, després de dues inspeccions a aquesta empresa –dedicada a la impressió amb tintes sobre plàstics de polietilè i polipropilè– s’ha detectat la presència d’hidrocarburs aromàtics policíclics a la pols negra que cobreix la mateixa empresa i els seus voltants.

D’aquesta manera i després de molts anys, la Generalitat ha donat la raó ara al grup ecologista Gepec i als veïns de la zona, els quals havien denunciat Silvalac reiteradament –els anys 2003, 2010 i 2014– alertant que la mateixa pols negra recobreix els seus habitatges.

La Generalitat, a través d’una carta de la Secretaria de Salut Pública al Gepec confirma ara el que el departament de Territori, però també els estudis del Centre Tecnològic Químic de Catalunya i la URV, han estat negant davant de la població i dels ecologistes. «Una vegada obtinguts els resultats de l’estudi, es pot concloure que hi ha presència d’hidrocarburs aromàtics policíclics a la pols negra de la teulada, les escales i al voltant de l’empresa», diu Salut a través de la missiva, datada del 17 d’octubre de 2016. La Generalitat, de fet, insta a Silvalac a fer una revisió exhaustiva dels processos de fabricació «amb l’objectiu de reduir al màxim la formació d’aquestes partícules i, d’aquesta manera, reduir al mínim l’exposició de la població a aquests compostos».

Segons ha denunciat el Gepec, l’empresa ha encetat un procediment d’ampliació, al qual, el mateix grup ecologista ha presentat al·legacions tot alertant del perill que això suposaria, en cas que la planta continuï duent a terme els mateixos processos que llencen a l’aire les partícules cancerígenes. I és que, segons la informació consultada pel mateix Gepec, es desprèn que l’empresa hauria pogut produir emissions al sòl de metanol, COV, «i altres substàncies per fuites procedents probablement dels tancs d’alcohol isopropílic, acetat d’etil o etoxipropanol». «Relacionem la combustió de dissolvents i tintes en emissions a l’atmosfera que són perjudicials per a la salut», afegeix Gepec-Ecologistes de Catalunya.

Cases a només 30 metres

La presència d’aquestes substàncies al sòl o a l’aire poden produir malalties respiratòries tant als treballadors com a la població veïna. Els habitatges més propers, on viuen els veïns que ja van denunciar la presència d’aquesta pols negra, es troben a només 30 metres de la planta.

En cas que Silvalac no pren les mesures necessàries per posar fi a aquesta situació de contaminació, el Gepec denunciarà el cas davant la Fiscalia de medi ambient.

tracking