Diari Més

Patrimoni

Els arxius de Poblet, els primers en ser una secció territorial de l'Arxiu Nacional de Catalunya

El conseller Santi Vila signa el conveni que preveu la digitalització i difusió dels fons conservats al monestir

El conseller de Cultura, Santi Vila, amb l'abat de Poblet, Octavi Vilà, i el director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, entre altres autoritats, caminant per l'exterior del Monestir de Poblet.

monestir de Poblet, Francesc Balada, Octavi Vilà, Santi VilaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Arxiu Nacional de Catalunya adopta els arxius de Poblet. Són els primers arxius que s'integren com una secció territorial de l'Arxiu Nacional. Es mantindran al monestir, però s'equipararà el tractament arxivístic. El conseller de Cultura, Santi Vila, i el pare abat del monestir de Poblet, Octavi Vilà, han signat el conveni que possibilitarà la digitalització i difusió dels fons conservats al monestir, inclosos els del president Tarradellas -obert al públic en general des de l'any passat, quan van complir-se 15 anys de la mort de la dona de l'expresident, tal com ell va disposar. Coincidint amb el 40è aniversari del retorn de Tarradellas a Catalunya, Vila ha destacat que, amb la signatura del conveni, es posa en marxa un nou model amb voluntat que s'estengui a altres arxius del país. El fons Tarradellas el formen més de 140.000 cartes, 38.000 fotografies i 11.000 llibres que sumen 1.250 metres lineals de documentació.

L'abast de l'acord contempla tota la documentació de l'Arxiu de Poblet, que actualment està integrat per l'Arxiu Monàstic -documents recuperats abans de l'exclaustració de 1835 i la documentació produïda pel cenobi a partir de 1940-; els arxius de les institucions públiques o privades relacionades amb el monestir, com el Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i la Germandat de Poblet; i els arxius incorporats, que són l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, l'Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli, i altres 59 fons personals procedents de donacions i formats per personalitats contemporànies al president Tarradellas.

El conveni preveu que, de forma prèvia a la constitució de la secció de l'Arxiu Nacional, es procedeixi, a partir de les properes setmanes, a iniciar la progressiva equiparació del tractament arxivístic dels fons de Poblet als criteris de conservació, descripció i difusió de l'Arxiu Nacional. L'objectiu d'aquesta iniciativa, que s'ha anat gestant al llarg dels últims mesos, és garantir un accés àgil als investigadors i estudiosos i assegurar-ne la conservació, descripció i difusió, sempre respectant les restriccions legals i condicions de dipòsit dels diversos fons.

A partir del conveni signat aquest divendres, el Departament de Cultura i el Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet posaran en marxa línies i treballs d'investigació, s'organitzaran exposicions i s'editaran catàlegs per impulsar la difusió dels fons. També es farà un estudi tècnic dels fons de l'arxiu de Poblet que inclourà un pla de conservació, descripció i digitalització de tots els documents, que també podran ser consultats on line. A més, estableix que la Generalitat entrarà a formar part del Patronat de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià.

Per aquest any 2017, el Departament de Cultura, a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), farà una primera aportació de 30.000 euros perquè es puguin començar la tasques per elaborar l'estructura del quadre de classificació i reordenació física dels fons documentals.

El conseller Vila ha ressaltat la importància del conveni per una doble dimensió, tant institucional com cultural. Des d'un punt de vista institucional i polític, Vila ha destacat que l'acte d'aquest divendres referma la voluntat de Tarradellas, qui va confiar en dipositar l'arxiu a Poblet. «I aquesta confiança, avui, lluny de trencar-se, es ratifica», ha declarat. Pel que fa a nivell cultural, el conseller ha remarcat la «inauguració» d'un nou tipus de «relació», fins ara no contemplat, d'aquests fons de Poblet com a nova secció territorial de l'Arxiu Nacional de Catalunya. «Cal trobar aquell punt d'equilibri virtuós entre el respecte a la titularitat dels arxius i la garantia d'accessibilitat i difusió», ha afegit el conseller Vila.

El conseller ha descrit l'Arxiu de Poblet d'«impressionant i imprescindible» per entendre la història de Catalunya. «A propòsit de Tarradellas, tenim algunes donacions imprescindibles per conèixer la nostra història recent», ha conclòs.

Una obra que retorna a Poblet

En el mateix acte, el Govern ha retornat al monestir un fragment escultòric procedent del sepulcre de Ramon Folc VI de Cardona, situat dins l'església del monestir de Poblet, i un dels millors exemples d'escultura gòtica conservats fins ara. El fragment, identificat com a 'Crist beneint', ha estat atribuït al Mestre d'Anglesola, autor desconegut actiu durant la primera meitat del segle XIV.

tracking