Diari Més

Judicial

Investiguen l'alcalde de Vilallonga per un presumpte delicte urbanístic

Un jutjat de Valls obre diligències contra Valera, la seva dona i tres persones més per tràfic d’influències i irregularitats administratives en una llicència d’obres

Veïns de Vilallonga denuncien l'Ajuntament davant d'antifrau

Veïns de Vilallonga denuncien l'Ajuntament davant d'antifrauCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La denúncia d’un grup de veïns de Vilallonga contra el consistori per les presumptes irregularitats en l’adjudicació d’una llicència urbanística al passatge Font de l’Astor ha arribat, finalment, davant la justícia.

La titular de jutjat d’Instrucció número 3 de Valls ha decidit obrir diligències prèvies i pràctica de diligències atenent a la informació que li havia tramès la fiscalia provincial de Tarragona. En el decret enviat al jutjat vallenc, la fiscalia considera que existeixen indicis d’un presumpte delicte de tràfic d’influències, falsedat en document públic, prevaricació administrativa a l’Ajuntament de Vilallonga, així com «usurpació de funcions públiques i intrusisme», realitzats per Ignasi Valera i Cabré, Francesc Xavier Julià Torné, Mercè Roures Folch, Josep Maria Mercadé Haro i un tècnic municipal, que va redactar un informe tècnic, del qual la jutgessa de Valls ja ha reclamat saber-ne la identitat.

Tots ells han estta citats a declarar als jutjats de Valls en qualitat d’investigats el pròxim mes de maig.

A banda de reclamar el nom de l’autor de l’informe, el jutjat també ha reclamat rebre l’expedient urbanístic d’Obres Majors complet on està integrat aquest informe. L’expedient es refereix a la construcció d’un habitatge unifamiliar, ja finalitzat, al Passatge de la Font de l’Astor.

Denúncia veïnal

El cas es remunta al mes d’agost de l’any passat, quan un grup de veïns del municipi van decidir presentar a la fiscalia, i prèviament davant l’Oficina Antifrau de Catalunya, el que ells consideraven com l’incompliment del pla urbanístic municipal per la construcció i l’atorgament de la llicència d’obres al propietari de l’habitatge. En aquest cas es tracta de Josep Maria Mercadé Haro, que va formar part de la llista d’ERC a les últimes eleccions municipals a Vilallonga.

Segons la denúncia realitzada aleshores pels veïns, l’habitatge no compleix amb la tipologia de la zona (on es preveien, segons deien, només cases aparellades), ni amb l’alineació de la resta d’habitatges. Al mateix temps també afirmaven que està ocupant més espai del que li pertocava d’acord amb els plànols presentats.

Però no tan sols es tractava, segons els veïns, d’infraccions en les obres, sinó que també van denunciar irregularitats administratives en la concessió de la llicència. En l’escrit presentat a la fiscalia s’especulava amb una possible situació de tràfic d’influències, i ho justificaven en el fet que l’arquitecte que havia redactat el projecte de l’habitatge era Xavier Julià, regidor i tinent alcalde de seguretat i civisme. A més, l’arquitecte tècnic del projecte era la dona de l’alcalde, Mercè Roures. Aquestes circumstàncies, juntament amb el fet que la llicència per la construcció de l’habitatge es va atorgar en 48 hores i que es fes d’acord amb un informe tècnic que no identificava a l’autor, van fer que els veïns decidissin presentar la denuncia.

En el moment d’anunciar-se la presentació de la denúncia, l’alcalde, Ignasi Valera, va assegurar que l’obra complia amb el pla urbanístic municipal i que el regidor que havia redactat el projecte no tenia cap competència urbanística, a banda de destacar el fet que a Vilallonga no hi ha gaires arquitectes. L’alcalde va recordar l’existència d’un informe tècnic favorable i puntualitzava algunes de les irregularitats denunciades. Segons el màxim responsable municipal al carrer existeixen altres habitatges unifamiliars i que la manca d’alineació amb la resta d’habitatges estava fet expressament per evitar sensació de tub al carrer.

Ara serà la justícia la que dirimirà si aquestes circumstàncies són constitutives de delicte, com afirmen els veïns denunciants i considera també la fiscalia, o bé es troben dins els paràmetres urbanístics il·legals que estableix el Pla Urbanístic del municipi, com defensa l’Ajuntament.

tracking