Diari Més

Inaugurada la depuradora del Catllar que permetrà ampliar la capacitat de la presó de Mas d'Enric

Rull anuncia una inversió de 16 MEUR en cinc anys per a la construcció de set noves depuradores al Tarragonès

Pla general de la nova depuradora del Catllar, al Tarragonès. Imatge del 24 d'abril del 2017

inversió, presó, depuradora, Josep Rull, Mas d'Enric, capacitat, Carles Mundó, CatllarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, han inaugurat aquest dilluns la nova depuradora del Catllar. La planta dóna servei a la presó de Mas d’Enric i la seva posada en marxa era «imprescindible» per poder incrementar la capacitat de reclusos del centre penitenciari. L’equipament, que ha suposat una inversió superior als 2,1 MEUR, també tractarà les aigües residuals procedents d’una desena d’urbanitzacions del sector oest del municipi del Catllar. D’altra banda, el conseller Rull ha anunciat una inversió de 16 MEUR per als propers cinc anys en la construcció de set noves depuradores a la comarca. El conseller ha reivindicat que aquestes inversions són possibles gràcies al cànon de l’aigua, que ha definit com un gran instrument de «solidaritat». Així mateix, Rull ha garantit que el sanejament esdevindrà un dels principals eixos d’inversió del Departament en els propers anys.

Amb la nova depuradora del Catllar ja en funcionament, el centre penitenciari de Mas d’Enric podrà ampliar la seva població reclusa un any i mig després de ser inaugurat. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha subratllat que aquesta era una condició «imprescindible» perquè el centre arribi progressivament al 80% de la seva capacitat, amb una població que ara és d’unes 500 persones i que se situarà en 800 al setembre. Aquest increment d’interns és conseqüència del procés de reorganització del sistema penitenciari per fer possible el tancament de la presó Model de Barcelona.

La depuradora del Catllar és de tipus biològic, té una capacitat màxima per tractar 1.000 metres cúbics d’aigua al dia i serveix a una població de 5.543 habitants. A més de donar servei al centre penitenciari, la planta també tracta les aigües residuals procedents del sector oest del municipi del Catllar, concretament de les urbanitzacions Bonaire, Esplai Tarragoní, Mas de Cargol, el Mèdol, Manous 1-2, Mas de Panxe, Residencial 5 estrelles/Mas de Pallarès, la Quadra, Pins Manous 3, Mas d’Enric i Mas de Boregons.

L’alcalde del Catllar, Joan Díaz, s’ha mostrat satisfet per la posada en marxa de la infraestructura, que havia estat «llargament reivindicada». El batlle ha explicat que aquesta és la primera de tres depuradores que han de resoldre el sistema de sanejament del municipi, que consta d’una trentena de nuclis. A hores d’ara, les aigües residuals del poble es traslladen mitjançant un col·lector fins a la planta ubicada a Altafulla, mentre que les urbanitzacions no disposaven del servei, segons l’alcalde. La previsió és que la segona instal·lació es pugui posar en marxa pels volts de l’estiu, mentre que la tercera encara no té calendari.

Actualment, el Tarragonès disposa de 12 depuradores que donen servei al 95% de la població de la comarca, uns 240.000 habitants. El Pla de Gestió pel període 2016-2021 preveu una inversió de 16 MEUR en set noves depuradores, segons ha avançat el conseller Rull. En aquest sentit, a més de la segona depuradora al Catllar -que donarà servei a l’est del municipi-, està prevista la construcció d’una instal·lació per al nucli de Ferran, així com millores a la depuradora d’Altafulla i l’ampliació de la depuradora de Vila-seca i Salou, entre d’altres.

El Govern reforçarà la inversió en matèria d’aigua

Rull ha subratllat Catalunya disposa de 511 depuradores, que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població del país. Per servir al 2,9% restant de la població -corresponent a petits nuclis-, en caldran 700 més amb una inversió de 1.200 MEUR. Això, ha destacat Rull, suposarà un gran esforç de «solidaritat interna» al país que es podrà afrontar mitjançant el cànon de l’aigua. «En els propers anys, la punta de llança d’inversió pública de Catalunya anirà vinculat al vector aigua, l’àmbit en el qual tindrem més capacitat d’inversió: 500 MEUR en sis anys» ha reblat.

El conseller ha defensat que si l’Agència Catalana de l’Aigua es convertirà en un dels àmbits amb més capacitat d’inversió pública serà, precisament, per l’existència del cànon de l’aigua. «On tenim recursos propis i no hem d’esperar les transferències de l’Estat, tenim molta capacitat de fer coses i, quan en depenem, anem molt malament», ha reivindicat el conseller de Territori. A més, Rull ha detallat que aquest impuls també serà possible per la reducció del deute de l’ACA, que tancarà l’any amb un endeutament de 207 MEUR, respecte els 1.400 MEUR que acumulava el 2010.

Pla general dels consellers Josep Rull i Carles Mundó, damunt una passarel·la, observant la nova depuradora del Catllar. Imatge del 24 d'abril del 2017

inversió, Mas d'Enric, capacitat, presó, depuradora, Catllar, Carles Mundó, Josep RullACN

tracking