Diari Més

La Cooperativa de Cambrils pagarà uns 2 MEUR als impositors la propera setmana

El Consell Rector retorna el 6,4% dels diners entrampats per la fallida de la secció de crèdit, el doble que exigeix el pla de refinançament

Imatge d'arxiu de les oficines de la secció de Crèdit de la Cooperativa de Cambrils.

Uns altres onze afectats es querellen contra la Cooperativa de CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El proper dimecres, 26 d'abril, la Cooperativa de Cambrils (Baix Camp) iniciarà un segon retorn dels diners de més de 5.000 impositors, entrampats en la fallida de la secció de crèdit agrícola. En concret, es pagarà el 3,2% anual que imposa el pla de refinançament, homologat pel jutge, i un 3,2% addicional per complir amb el compromís del Consell Rector de la Cooperativa de Cambrils d'accelerar al màxim la restitució dels estalvis retinguts. En total, la setmana que ve es retornaran als impositors més de 2 milions d'euros (més uns 79.000 euros d'interessos). Després de tornar als afectats, a l'agost de l'any passat, el 46,4%, i amb el 6,4% que es tornarà ara, quedaran uns 14 milions d'euros (dels 32,5 milions inicials) per retornar.

Julio Pérez Sancho, assessor del Consell Rector de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, ha explicat que, als 3,2% dels estalvis que es restituiran per als impositors, la Junta aportarà un 3,2% addicional als requisits de l'auto judicial, complint amb el compromís que es va assolir fa un any per mirar d'accelerar el retorn dels diners, sempre que fos possible. «La nostra lluita és perquè la gent cobri fins a l'últim cèntim. Podem tenir part de culta però també ve d'abans i nosaltres en paguem les conseqüències», ha lamentat el president Jaume Baiges.

Mentrestant, l'equip de recuperació d'impagats segueix treballant per recuperar els diners dels deutors. En tot aquest temps s'han tancat molts acords amb els deutors petits (que acumulen un passiu pendent d'11 milions d'euros amb la cooperativa). Es tracta d'operacions inferiors a 10.000 euros que s'han renegociat per ser retornats en una temporalitat curta, d'un màxim de 24 mesos. «No volem hipotecar l'actual junta rectora», ha defensat Pérez Sancho. En canvi, hi ha 18 casos (que sumen un deute de 800.000 euros) que s'han portat als tribunals per cobrar, si cal, per al via de l'embargament. La Cooperativa de Cambrils no té cap deutor agrícola. Tots són deutors d'operacions financeres de la fallida secció de crèdit, repartides entre hipoteques amb les quals es renegocien subrogacions i pòlisses comercials, entre d'altres.

Amenaces als recaptadors

La feina que estan duent a terme un equip de tècnics professionals per recuperar tots els diners no ha agrada als deutors. De fet, segons ha explicat l'assessor del Consell Rector de la Cooperativa de Cambrils, comencen a atipar-se de rebre amenaces verbals. Tot i que no suposa una gran preocupació, Pérez Sancho ja ha avançat que ho denunciaran si la situació continua. «Són diners dels impositors els que reclamem i, sabent d'on venen –les amenaces- no ens preocupa», ha apuntat Pérez Sancho.

Nova sucursal d'Ibercaja

Julio Pérez Sancho també ha anunciat que ja s'ha signat el contracte de lloguer amb l'entitat bancària Ibercaja, que obrirà una nova sucursal, al c/Sindicat número 2 de Cambrils, per facilitar les gestions dels afectats que han de recuperar els seus estalvis. Ibercaja té dos oficines més al municipi del Baix Camp i aquesta tercera podria estar operativa abans de l'estiu.

El «bon camí»

Amb els diners tornant poc a poc als seus amos i amb els comptes de l'entitat agrícola sanejats, el president de la Cooperativa de Cambrils, Jaume Baiges, ha remarcat «el bon camí» que s'està recorrent. Després diverses reformes i reestructuracions, els resultats de les agrobotigues són una prova de la recuperació econòmica i de la recuperació de la confiança que està tenint l'entitat. Segons Pérez Sancho, la recaptació de les caixes dels establiments comercials s'ha duplicat, i en alguns casos, com és la secció agrogourmet de la botiga del municipi de Cambrils, s'han triplicat. La vinoteca i la marca pròpia de fruits secs, ha estat «un encert» per ajudar a atreure nova clientela, sobretot entre els mateixos cambrilencs i cambrilenques.

Tampoc ha calgut lamentar una pèrdua important de socis. Dels més de 300 que té la cooperativa, només hi ha hagut una vintena de baixes i la majoria ha abandonat per falta de relleu generacional.

tracking