Diari Més

Vila-seca tornarà a omplir els carrers amb escultures de llibres

‘Efímera, Art al carrer’ compta amb la col·laboració dels alumnes de les Escoles d’Art i Disseny de Tarragona i Reus

El regidor de cultura Pere Segura flanquejat per Àlvar Calvet i Joaquim Vilafranca, de les Escoles d'Art i Disseny de Reus i Tarragona.

Vila-seca tornarà a omplir els carrers amb escultures de llibresDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi, Vila-seca tornarà a treure els llibres usats i obsolets al carrer per convertir-los en obres d’art. La iniciativa, que enguany arriba a la segona edició, va sorgir de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vila-seca, i s’ha batejat amb el nom, ja definitiu, d’Efímera, Art al carrer. L’exposició es durà a terme gràcies al treball dels alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, que enguany repeteixen l’experiència, i dels alumnes de l’escola a Reus, que s’han volgut sumar a la iniciativa en veure l’entusiasme que va despertar la passada edició entre els seus companys de Tarragona.

D’aquesta manera, set equips d’alumnes d’aquests centres d’art (sis de Tarragona i un de Reus), realitzaran sengles escultures amb llibres en diversos punts de Vila-seca.

Els projectes es començaran a construir als carrers del centre històric demà dijous, i es podran visitar fins al dilluns 24 d’abril. Per dur-les a terme els artistes comptaran amb més de 20.000 llibres usats, vells i obsolets, molts dels quals ja es van fer servir l’any passat i van ser emmagatzemats a l’espera d’una nova edició del festival artístic. Tots els exemplars usats van ser cedits per veïns, per entitats i escoles del municipi i per diverses institucions de la demarcació.

Efímera, Art al carrer, que també compta amb la col·laboració de la Biblioteca de Vila-seca, vol ser un punt d’encontre entre la participació ciutadana, la transformació i reciclatge de materials i la creació artística. D’aquesta manera, per exemple, la plaça de l’Església s’omplirà de llibres transformats en ocells, incidint en la idea que la lectura ens fa volar a llocs llunyans. Els arcs i columnes de les Peixateries Velles es veuran reforçats per la solidesa dels llibres, mentre que al Portal de Sant Antoni hi creixerà una gran rosa amb volum, l’estructura i els pètals de la qual seran llibres. A la plaça de Voltes hi brotarà un arbre de llibres, metàfora de les arrels culturals de Vila-seca, mentre que a la plaça d’Estudi una instal·lacióen forma de cúpula convidarà els passejants a entrar i llegir, aïllats del món exterior. Una sala d’estar elaborada amb llibres a la Rambla de Catalunya clou el paquet de propostes presentades per l’Escola de Tarragona. Els de Reus, per la seva banda, es faran seu el carrer Major i l’ompliran de poemes i roses.

Art que genera debat

L’any passat l’Ajuntament de Vila-seca va engegar aquesta iniciativa, que en general va tenir una molt bona acollida entre els vila-secans, però que també va donar lloc a un debat al voltant del fet de fer servir llibres com a objectes escultòrics, allunyant-los del seu valor i funcions originals. El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Pere Segura, va assegurar ahir durant la presentació del projecte que el que es va generar l’any passat va ser una «sacsejada intel·lectual», i va recordar que els llibres es queden obsolets, que les biblioteques han d’anar renovant els seus fons i que es fan destruccions de paper, i va apostar pel fet que aquestes escultures ens estimulin aquest tipus de reflexions.

Per la seva banda el director de l’Escola D’Art i Disseny a Reus, Joaquim Vilafranca, es va mostrar molt il·lusionat amb la seva incorporació al projecte, i va assegurar que és una gran oportunitat per als seus alumnes, ja que els permetrà experimentar, alhora que els seus projectes podran ser gaudits per la gent del carrer.

Finalment, el professor de l’Escola D’Art i Disseny a Tarragona, Àlvar Calvet, va mostrar-se molt agraït per poder tornar a col·laborar en l’experiència, i va apuntar que hi ha una part de la docència de l’escola que, sense iniciatives com aquestes, seria impossible impartir: «poder viure una experiència real, compartida entre els professors i els alumnes, és un luxe», va assegurar.

tracking