Diari Més

Ainhoa Arteta obre la nova temporada de la tarragonina Camera Musicae al Palau

La formació tarragonina oferirà vuit concerts en el seu sisè cicle propi a l’auditori barceloní

El director artístic de l'OCM, Tomàs Grau, i el nou director principal convidat de la formació, Salvador Mas, al mirador del Palau de la Música aquest dimarts 11 d'abril.

Ainhoa Arteta, OCM, Salvador Mas, Tomàs Grau, Orquestra Simfònica Camera Musicae, Palau de la Música, Sara BlanchACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sopranos Ainhoa Arteta i Sara Blanch, la pianista Alice Sara Ott, el mandolinista Avi Avital, la violinista Sayaka Shoji i l’oboè solista de la Filharmònica de Berín, Albrecht Mayer, seran les primeres espases de la sisena temporada de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae al Palau de la Música Catalana. La formació tarragonina produeix en aquesta ocasió fins a vuit concerts amb obres de referència del repertori universal. A banda dels cantants i solistes, el cicle comptarà amb els directors d’orquestra Antoni Ros Marbà, Edmon Colomer i Salvador Mas, que s’estrena com a convidat resident pels propers tres anys. La resta de concerts els conduirà l’actual director titular de l’OCM, Tomàs Grau.

La reconeguda soprano basca Ainhoa Arteta obrirà la sisena temporada de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM) al Palau el proper 1 d’octubre de 2017. La cantant oferirà un concert que inclourà la interpretació dels ‘Vier letzte Lieder’ (‘Quatre últims Lieder’) de Richard Strauss, sota la direcció de Tomàs Grau.

En total, la nova temporada constarà de vuit concerts de formats i estils diversos, «pensats per a un públic heterogeni», amb algunes de les obres de referència del repertori universal. Amb dos recitals més que en la temporada vigent, i més participants internacionals, l’OCM «fa un pas endavant», segons ha remarcat el seu director artístic Tomàs Grau. Grau també ha fet avinent que l’orquestra acaba d’afegir ‘Simfònica’ al seu nom per evitar la confusió recurrent entre ‘Camera Musicae’ i la consideració de conjunt de música de cambra.

Aquesta temporada, tots els concerts de l’Orquestra al Palau tindran lloc els diumenges a la tarda, a dos quarts de sis. La majoria de programes giraran després per Catalunya i també s’escoltaran en sales com l’Auditorio Nacional de Madrid.

Beethoven, protagonista

Beethoven serà el compositor de referència de la nova temporada, tot i que no l’únic. El segon concert del cicle el protagonitza la pianista germanojaponesa Alice Sara Ott, amb un programa que incou les ‘Danses de la mort’ de Liszt i ‘Scherezade’ de Rimski-Kórsakov. La tercera producció de l’OCM serà en format de cambra, amb un programa barroc i el mandolinista Avi Avital com a solista.

El quart concert significarà l’inici de la residència de Salvador Mas com a nou director principal convidat, agafant el relleu de Jordi Mora. El músic barceloní dirigirà l’artista resident de l’orquestra, el violoncel·lista Lluís Claret en el Concert per a violoncel núm.1 de Xostakóvitx. A la segona part el públic gaudirà amb la simfonia ‘Heroica’ de Beethoven.

Tomàs Grau també dirigirà el següent concert, que comptarà amb la violinista Sayaka Shoji per interpretar el Concert per a violí i orquestra op.61 de Beetoven. La sisena cita serà per celebrar el vuitantè aniversari del mestre Antoni Ros Marbà (un encàrrec del Palau de la Música). Marbà ha escollit un programa amb Wagner i Toldrà a l’inici i la primera simfonia de Johannes Brahms com a cloenda.

En setè lloc, i en la vigília de Sant Jordi (2018), la soprano tarragonina Sara Blanch serà la convidada de l’Orquestra en un concert d’àries de Mozart i culminat amb la Simfonia núm. 2 de Beethoven. La temporada de l’OCM finalitzarà el 13 de maig amb la presència de l’oboè solista de la Filharmònica de Berlín, Albrecht Mayer. Junts interpretaran una peça que Tomàs Grau volia fer des de fa anys, el Concert per a oboè i orquestra de Vaughan Williams.

L’OCM combina músics de dues procedències. La vuitantenta d’intèrprets que la integren són, d’una banda, joves músics formats a Catalunya i que després d’un complement formatiu a l’estranger han tornat per integrar-se al conjunt; de l’altra, músics amb experiència contrastada.

El pressupost global de l’orquestra per a la propera temporada és de 700.000 euros, la qual cosa suposa un significatiu augment de gairebé 200.000 euros respecte el curs actual. El seu director artístic detallava aquest dimarts que l’increment es deu a l’augment de la contractació de l’OCM, un públic creixent i l’ajustament a «preus reals» de les entrades. Un 19% del pressupost de l’Orquestra prové de subvenció pública, un 15%, de patrocini, i la resta són recursos propis

Amb més d’una cinquantena de concerts anuals i una plantilla de músics estable que combina joventut i treball rigorós de fons, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae que dirigeix Tomàs Grau consolida el seu rol com a vertebradora del talent jove format al nostre país.

tracking