Diari Més

Enologia

El celler Abadia de Poblet elabora vins amb tècniques ancestrals dels monjos

La bodega presenta tres noves referències, entre les quals destaca un monovarietal 100% trepat

imatge d'arxiu de l'Abadia de Poblet.

El celler Abadia de Poblet elabora vins amb varietats autòctones i tècniques ancestrals dels monjosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El celler Abadia de Poblet s'ha llançat a produir vins amb varietats autòctones de la Conca de Barberà i recuperant processos ancestrals similars a les que utilitzaven els monjos del monestir cistercenc. Així, s'han fet servir tècniques de viticultura no invasiva, vinificacions en grans dipòsits de ciment i sense additius durant la fermentació, i una criança en grans barrils tal i com es feia antigament. En concret, són tres noves referències: un blanc, un negre i un vi de finca 100% trepat, denominat 'La Font Voltada', que ja ha rebut diversos reconeixements. D'aquesta se n'ha fet una edició més limitada, de 1.200 ampolles, i el seu preu ronda els 40 euros. La bodega, que a dia d'avui no és un espai obert al públic, emmagatzema aquesta nova producció de 'Vins de monestir' de l'equip vinícola d'Abadia de Poblet, que pertany al grup Codorníu Raventós.

El monestir de Poblet és l'únic que conserva vinyes i un celler en actiu. El grup Codorníu, que hi produeix dos vins joves des de fa anys, ha afegit tres vins més, sota la marca 'Vins de monestir', amb la premissa d'elaborar-los tal com feien els monjos antigament i aprofitant les varietats autòctones del territori, sobretot el trepat i el garrut. Un dels nous vins està elaborat precisament amb 100% trepat, utilitzant el raïm sencer amb la rapa inclosa. El vi pren el nom de la finca, en unes vinyes antigues entre Sarral i Montbrió de la Marca. 'La Font Voltada' fa referència a la rasa que hi ha al costat de la vinya. «És Conca de Barberà en estat pur», ha dit l'enòleg Ricard Rofes, del grup Codorníu.

Per elaborar aquest vi, envellit 14 mesos en bótes de 600 litres amb més d'un ús, el grup va buscar especialment aquesta finca, de les més antigues de la Conca -algunes vinyes tenen més de cent anys-, si bé el celler disposa de més de 30 hectàrees de vinyes en propietat, 10 de les quals es troben dins de les muralles del monestir de Poblet. En una altra finca, al sud-oest de la comarca, a les parts altes de la vessant de la Serralada de Prades, es cultiven les varietats garnatxa i ull de llebre que, junt amb les autòctones trepat i garrut, conformen l'altre vi negre que presenta el celler, l'Abadia de Poblet negre. Destaca per la seva criança a fudres de 4.000 litres, com es feia segles enrere.

Finalment, l'Abadia de Poblet blanc s'ha fet en un 70% macabeu, i també parellada. Prové de vinyes plantades durant la primera meitat del segle XX. Ha estat durant gairebé 13 mesos en un dipòsit de ciment. Se n'han elaborat 4.000 ampolles mentre que del negre, unes 10.000. Ambdós són de l'anyada 2015, i 'La Font Voltada' és del 2014. «Malgrat ser frescos, hem aconseguit fer vins seriosos». Segons Rofes, amb aquest nou projecte enològic s'ha volgut extreure l'essència de la Conca de Barberà. «L'objectiu és traslladar al consumidor un tros del paisatge de la Conca a través d'aquests vins i, a més, amb elaboracions ancestrals en un procés no intervencionista», conclou.

tracking