Diari Més

Obre un nou centre de dia de salut mental a Valls amb una vintena de places

Es tanca una reivindicació històrica ja que fins ara els pacients de l'Alt Camp i la Conca s'havien de desplaçar per tenir aquest servei

Pla general del nou centre de dia que s'ha obert a Valls, gestionat per l'Institut Pere Mata, el 4 d'abril del 2017

salut mental, Valls, Pere Mata, trastorn, centre de dia, pacientACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls ja té un centre de salut mental, amb una vintena de places, però té capacitat per doblar-se i atendre fins a una quarantena d'usuaris. Es tractava d'una reivindicació històrica al municipi, ja que els habitants de l'Alt Camp i la Conca que pateixen un trastorn mental s'havien de traslladar a Tarragona per disposar d'aquest servei. Les dependències s'han inaugurat aquest dimarts, si bé el centre funciona des de fa un mes aproximadament. L'Institut Pere Mata gestiona aquest espai públic, on ha invertit uns 300.000 euros. Amb una superfície d'uns 300 metres quadrats, l'espai es troba a tocar de les dependències del Centre de Salut Mental de Valls, des d'on es deriven els pacients cap al centre de dia. S'hi tracten usuaris en fase d'estabilització, que ja han superat la fase aguda de la malaltia, i l'objectiu és la seva reinserció.

Com un «vestit a mida» a cada usuari. El doctor Francesc Arrufat, director mèdic de l'Institut Pere Mata, ha explicat el programa personalitzat i individualitzat de rehabilitació i d'inserció que s'aplica en el centre de dia. A la vegada, ha destacat la importància que, per fi, els pacients de l'Alt Camp i la Conca, disposin d'un centre al seu territori i no hagin de marxar fora.

El centre va obrir al febrer, amb dues terapeutes i una psicòloga, i ja el visiten regularment una desena de pacients d'ambdues comarques. La reivindicació fins i tot va forçar la creació d'una associació per exigir la posada en marxa d'un centre de dia. La presidenta, Mari Carmen López, recordava aquest dimarts que el treball reivindicatiu va arrencar anys enrere, l'any 2006.

L'aposta en salut mental

Aquest centre de dia, finançat pel CatSalut i gestionat pel Pere Mata, forma part del desplegament del pacte territorial de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, de la cartera de serveis d'atenció comunitària i rehabilitació psicosocial per atendre les persones amb malaltia mental. El delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha destacat que el pressupost d'enguany en salut mental s'ha incrementat en un 15%, passant de 500 a 575 milions d'euros.

«És la primera inversió que es desenvolupa en l'àmbit de la salut mental a tota la demarcació», ha afegit l'alcalde de Valls, Albert Batet. Com a operador, des de Pere Mata també s'ha avançat la seva voluntat de seguir invertint al territori. Amb un coixí previst d'entre 1 i 1,5 milions, el grup té previst apostar en fer tres hospitals de dia, a Tarragona, Reus i el Vendrell -ara en disposa de dos: un per a adults a Tarragona, i un altre d'infants i joves a Reus.

Les autoritats, entre les quals l'alcalde de Valls, Albert Batet, visitant el nou centre de dia, el 4 d'abril del 2017

centre de dia, Pere Mata, pacient, Valls, salut mental, trastornACN

tracking