Diari Més

Economia

Tarragona, la demarcació on menys creix el preu de l'habitatge

També és la que menys creix en activitat constructora

Tarragona és la província que menys va augmentar amb un un 19,5%

Tarragona, la demarcació on menys creix el preu de l'habitatgeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és la demarcació que ha tingut un creixement del preu de l’habitatge més baix del global de Catalunya durant el 2016. Per segon any consecutiu, a Catalunya ha incrementat un 4,6% de mitjana anual, per sobre de l'1,9% de mitjana a Espanya. Barcelona lidera el rànquing amb un 6,2%, a Girona va augmentar un 1,0%, a Lleida un 0,7% i, finalment, a Tarragona un 0,3%. Aquestes dades són extres de l'informe Situació Immobiliària de BBVA Research.

La pujada de preus, si es realitza la comparativa amb el primer trimestre de 2015, moment en què es van assolir els mínims des de l'inici de la crisi, a Catalunya seria d'un 8,6% i a Espanya d'un 3,9%. Tarragona, novament, és la província catalana que menys va augmentar amb un 1,2%, mentre que Barcelona lidera amb un 10,8%, seguida de Lleida amb un 5,1%, Girona amb un 4,9%.

Pel que fa a la demanda residencial, els últims mesos la venda d'habitatges ha mostrat menor dinamisme, però va créixer el 23,0% el 2016, per sobre de la mitjana espanyola que va ser d'un 13,9%. Barcelona és la província catalana que creix a major ritme, amb un 25,3%. La segueixen Lleida amb un 21,7%, Tarragona amb un 18,1% i, finalment, Girona amb un 16,9%.

Un pilar rellevant per a l'augment de les vendes, a part de l'entorn, és la demanda per part d'estrangers que suposa un 15,8% pel que fa al total de vendes i que creix al seu torn un 16% respecte l'any anterior.

Pel que fa a l’activitat constructora, a Catalunya els visats van créixer un 39,7% enfront d'un 28,9% a Espanya. Concretament Tarragona és la província que menys va augmentar amb un un 19,5%, a Barcelona van créixer un 44,8% i a Girona un 30,9%. En canvi, a Lleida van decréixer un 7,1%.

Incerteses en l'àmbit econòmic

De cara a realitzar projeccions futures per al mercat immobiliari, s'ha de tenir en compte el panorama econòmic previst per Catalunya. En aquest sentit, el creixement econòmic de Catalunya per 2017 estarà situat en línia amb la mitjana de creixement d'Espanya.

De les dades globals d'Espanya ja s'alertava que en els últims mesos s’havien acumulat una sèrie de factors de risc que podien limitar l'abast i la velocitat de la recuperació econòmica. En el cas de Catalunya, alguns d'aquests coincideixen, mentre uns altres tenen menor impacte que en altres zones d'Espanya.

La previsió de pujada de tipus, que no s'espera al llarg de l'any en curs, suposaria un augment de cost de finançament, les polítiques de la nova administració nord-americana i l'augment del cost de l'energia serien factors coincidents.

No obstant això, quant al desenllaç del Brexit, a Catalunya es preveu un menor impacte per no ser una zona excessivament exposada al mercat anglès. Portat al terreny immobiliari, per exemple, el 2015, únicament el 0,9% dels habitatges venuts a Catalunya els van comprar anglesos.

tracking