Diari Més

Medi Ambient

Mont-ral impulsa la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i Poblet

El municipi ha aprovat una moció que busca sumar sinèrgies amb la resta del territori

Vistes de les Muntanyes de Prades.

Mont-ral impulsa la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i Poblet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa més de 40 anys que es parla de convertir les muntanyes de Prades i Poblet en Parc Natural, però a dia d’avui, i després de diverses promeses per part del Govern de la Generalitat, encara és hora que aquesta idea es materialitzi.

Ara, des del municipi de Mont-ral, a l’Alt Camp, s’ha decidit passar a l’acció i encapçalar els tràmits per aconseguir una figura que fomenti la protecció i conservació conjunta dels aproximadament 260 quilòmetres que formen part de les muntanyes de Prades, un conjunt de serres situades entre les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i les Garrigues.

Va ser aquest dilluns que l’Ajuntament de Mont-ral va aprovar en sessió plenària una moció que té l’objectiu d’impulsar la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades i Poblet. «Fa uns mesos vam mantenir una reunió amb la Generalitat i ens van informar que, si volíem revifar el tema, el territori s’havia de coordinar», explica el regidor de Comunicació, Tomàs Forteza.

És per aquest motiu que Mont-ral ha decidit impulsar el moviment amb l’aprovació de la moció com a primer pas. Ara, el següent repte és fer arribar el text perquè sigui aprovat pels 21 municipis restants del territori que formen part de la zona en qüestió: Alcover, Alforja, Arbolí, Capafonts, Cornudella, el Vilosell, l’Albiol, l’Aleixar, la Febró, la Pobla de Cérvoles, la Riba, la Selva del Camp, l’Espluga de Francolí, Montblanc, Prades, Ulldemolins, Vallclara, Vilanova de Prades, Vilaverd, Vimbodí i Poblet i Vilaplana.

La previsió és que en els properes sessions plenàries de tots aquests municipis, cada un d’ells aprovi la moció i que aquesta sigui retornada a Mont-ral. Segons explica Forteza, quan tots els municipis implicats hagin donat el vistiplau al text, Mont-ral ho comunicarà a la Generalitat per tal que el Govern Català comenci a redactar el projecte.

Protegir, conservar i restaurar

Segons es remarca en la moció aprovada per Mont-ral, la necessitat de declarar les muntanyes de Prades i Poblet Parc Natural rau en la importància de protegir, conservar i restaurar aquest paisatge davant la «fragmentació administrativa» que presenta i la «coexistència de diferents nivells de conservació». És per tot això que s’insta a una «gestió conjunta» del territori.

Promeses a l’aire

En diverses ocasions, la Generalitat ha parlat del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. L’any 2001, per exemple, des de l’executiu de Pujol ja es va fer la promesa, i posteriorment, el 2006, el llavors conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va presentar l’avantprojecte.

Vuit anys més tard, el 2014, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, tornà a anunciar la voluntat de constituir el Parc Natural. Novament, la promesa quedà al calaix, fins que l’any passat el tema va tornar a sortir a la llum, aquest cop de la mà del nou titular de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que es comprometia a tirar endavant el Parc Natural. Ha hagut de passar un any més, i aquest cop, amb Mont-ral al capdavant, sembla que finalment el Parc Natural es materialitzarà.

tracking