Diari Més

Societat

«La gent gran a la qual truquem cada dia ja és com de la família»

El programa ‘Bon dia, bona nit’ de Vinyols i els Arcs fa companyia a persones de més de 65 anys

La regidora de Serveis Socials, Emi Martínez, és una de les que truca a les persones grans.

«La gent gran a la qual truquem cada dia ja és com de la família»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Juan Antonio Talaya, de 76 anys, rep dues trucades al dia, una al matí i una segona al vespre, i parla una estona amb Serveis Socials de l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs, municipi on hi resideix des de fa 40 anys. «Em pregunten com he passat la nit, com em trobo o si necessito alguna cosa», explica el Juan Antonio, que des de fa aproximadament un any és usuari del programa Bon dia, bona nit, una iniciativa de la regidoria de Serveis Socials del poble posada en marxa l’octubre del 2015.

L’objectiu del projecte, tal com explica la regidora Emi Martínez, és mantenir el contacte amb aquelles persones que tenen més de 65 anys que viuen soles i, d’aquesta manera, comprovar que estan bé, detectar possibles necessitats i, a més a més, oferir uns minuts de companyia.

El projecte ha tingut una molt bona rebuda i, després d’iniciar-se amb 9 usuaris, ara ja en reuneix 15. «A la gent gran ens tranquil·litza saber que algú es preocupa per nosaltres», diu el Juan Antonio. El programa Bon dia, bona nit ofereix precisament aquest contacte directe i constant amb l’usuari i és per aquest motiu que s’ha consolidat ràpidament amb un bon nombre de persones grans que han decidit adherir-se a la iniciativa.

En el cas del Juan Antonio, ell té dues filles. Una viu a Cambrils i l’altra a Reus i, tot i que «em cuiden molt bé i venen a veure’m sovint», fa aproximadament un any va decidir formar part del programa. «Em van dir que existia aquesta iniciativa i vaig decidir apuntar-me perquè d’aquesta manera m’asseguro d’estar cada dia en contacte amb algú i, en definitiva, una tranquil·litat per si mai tinc una urgència».

La regidora Emi Martínez assegura que el perfil d’usuaris és molt variat. «Hi ha tant homes com dones, sense distincions», però alhora assenyala que hi ha gent que mostra certa reticència a apuntar-s’hi, «tot no sabem exactament el perquè», afegeix la regidora.

A l’altra costat del telèfon, un equip de persones dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs són els encarregats de fer les trucades. Una d’elles és la mateixa Emi Martínez, que és qui es posa en contacte amb els usuaris cada vespre, els caps de setmana i els festius. «A nivell personal és una recompensa. Amb tots els usuaris es crea un vincle molt fort», assegura. De fet, explica que les persones a les que truca «ja són com de la família. Tots ens coneixem personalment».

tracking