Diari Més

Mª Jesús Ortega: Agent Dinamitzadora Jocs Mediterranis

«Volem aconseguir que els Jocs generin oportunitats de tot tipus als municipis»

Cadascuna de les seus tarragonines dels Jocs del Mediterrani compta amb un Agent Dinamitzador contractat per la Diputació de Tarragona

Mª Jesús Ortega, Agent Dinamitzadora de la seu d'Altafulla per als Jocs Mediterranis.

«Volem aconseguir que els Jocs generin oportunitats de tot tipus als municipis»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la intenció d’impulsar noves oportunitats d’ocupació i de dinamització econòmica en el marc dels XVIII Jocs Mediterranis, la Diputació de Tarragona ha contractat tretze Agents Dinamitzadors, un per cada seu dels Jocs de la demarcació de Tarragona. El passat 15 de març els dinamitzadors es van incorporar als ajuntaments corresponents per iniciar la seva tasca de suport. Maria Jesús Ortega és l’Agent Dinamitzadora d’Altafulla.

—En què consisteix la seva feina? Quines tasques ha de realitzar?

—Bé, forma part d’un pla d’ocupació, que és la Xarxa d’Agents Dinamitzadors. Es tracta de generar oportunitats als Jocs del Mediterrani, és a dir, que no només sigui un esdeveniment esportiu reduït a 10 dies, sinó que a partir d’aquest es puguin generar oportunitats per als municipis en l’àmbit econòmic, cultural, educatiu..., i que tinguin una certa durada de temps després de la celebració de l’esdeveniment esportiu.

—La seva tasca s’integra també en l’estructura de l’organització i la logística dels Jocs Mediterranis?

—Nosaltres no incidim tant a l’organització dels Jocs, d’això s’encarreguen altres persones més especialitzades en aquest aspecte. Però on nosaltres podríem incidir és en el tema del voluntariat. No està directament relacionat amb la disputa de cap prova esportiva però creiem que pot ser important per als Jocs.

—Què creu que podran canviar gràcies a la seva tasca?

—Ens agradaria canviar alguns aspectes dels municipis que actualment no funcionen o són deficitaris, com ara impulsar la col·laboració entre ells. Estaria bé que es donés més importància a la idea de territori comú per sobre la idea de poble i que la dinamització de cada un d’ells es millori. També durant els Jocs tindrem un paper en l’àmbit esportiu i tots els projectes que haurem desenvolupat abans dels Jocs volem que quedin implantats en el territori.

—Com hi ha arribat, a ser Agent Dinamitzador?

—Va ser una oferta d’un programa de planificació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Primer ens van fer entrevistes i proves a un centenar de persones i, d’aquestes, en van triar vint. Després vàrem fer un curs de dos mesos de formació al Tarragona Impulsa. Finalment, de les 20 persones seleccionades, en van escollir les tretze que ens hem incorporat a cada municipi que és seu.

—La tasca que fan està coordinada entre tots els Agents?

Sí, treballem en xarxa, fem reunions periòdiques i coneixem les particularitats de cada poble, però cadascú està al seu municipi.

—Volen «fomentar la implicació i participació ciutadana en els Jocs», com pretenen fer-ho?

—Una de les coses que s’ha detectat envers els Jocs és la falta de participació que té la gent de Tarragona. Potser hi ha hagut falta de comunicació del projecte i que no s’ha transmès bé la idea. Per aquest motiu, volem aconseguir aquesta identificació del ciutadà, per exemple en l’àmbit educatiu. A partir d’aquí, si la ciutadania s’identifica amb el projecte, els agrada i el coneixen, podem aconseguir que s’identifiqui, li agradi participar-hi i sàpiga que és una oportunitat pel seu territori.

—En què consisteix el projecte Xarxa d’Agents Dinamitzadors d’Oportunitats socioeconòmiques generades a l’entorn dels Jocs?

—És una mica complex, nosaltres hem d’actuar en àrees diferents: economia, cultura, educació, etc. Dins d’aquestes àrees hem de fer projectes, una vegada coneguda la realitat del municipi, que s’aniran aprovant o no i d’aquí a uns mesos poder realitzar-los.

—Quina durada tindrà la seva feina?

—De moment sabem que la nostra feina acabarà poques setmanes després dels Jocs, és a dir, al juliol del 2018.

tracking