Diari Més

Laboral

El transport sanitari de l'Ebre, Tarragona i Lleida farà vaga per Setmana Santa

Els comitès d'empresa de les tres seccions insisteixen que la concessionària del servei incompleix les bases del concurs

Treballadors del transport sanitari de les Terres de l'Ebre concentrats per la plataforma Salvem les Ambulàncies a la delegació del Govern a Tortosa.

Vaga indefinida del servei de transport sanitari de les Terres de l'Ebre a partir del 25 d'octubreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comitès d'empresa dels treballadors de les ambulàncies de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Lleida han convocat, oficialment, a tots els empleats a fer vaga per Setmana Santa. L'aturada es farà entre el 10 i el 17 d'abril. Els motius que els porten a la vaga són els reiterats incompliments que no corregeix la concessionària del servei, la UTE Egara-Lafuente, quan es compleix gairebé un any i mig des de la renovació del concurs del transport sanitari. Asseguren que les bases del transport urgent no són adequades i que tampoc es respecten els quadrants i calendaris laborals del transport no urgent. Els tècnics d'emergències denuncien que se'ls ha precaritzat les condicions laborals, s'han retallat ambulàncies i que els convenis que regeixen els seus contractes no són homogenis per a tots les treballadors.

Segons denuncien els comitès d'empresa, la concessionària del servei a les tres regions, la UTE (Unió Temporal d'Empreses) Egara-Lafuente manté un 80% de les bases del transport sanitari urgent sense adequar, després de 16 mesos de la posada en marxa del nou concurs, «amb el beneplàcit del SEM i els CatSalut».

Per altra banda, els professionals del transport sanitari no urgent no poden consultar els calendaris laborals ni tampoc el comitè d'empresa ha pogut revisar els quadrants abans de començar l'any en curs, com marca el conveni del transport sanitari a Catalunya. Segons apunten en un comunicat els empleats de les ambulàncies, han crescut els contractes temporals en pràctiques dels tècnics d'emergències, ha augmentat la inestabilitat laboral, hi ha retards en el pagament de les nòmines i els treballadors de cada regió depenen del conveni d'una de les empreses de la UTE (Ivemon Ambulancias Egara SL, Grup Lafuente SL i Lafuente Serveis Sanitaris SL), amb diferenciació de «drets i oportunitats».

Una altra de les denúncies és la davallada del nombre d'ambulàncies del transport sanitari no urgent (TSNU). Els representants sindicals han explicat que l'empresa concessionària va oferir 47 ambulàncies per al TSNU a Terres de l'Ebre, 82 ambulàncies al Camp de Tarragona i 42 ambulàncies les Terres de Lleida en els plecs de l'actual concurs. En canvi, tots aquests vehicles no estarien operant. Un altre exemple de retallades, seria l'eliminació de l'ambulància d'altes nocturnes de l'Hospital de Móra d'Ebre, la falta de Vehicle de Múltiples Víctimes, la falta d'una base funcional per al personal del TSNU la Ribera d'Ebre i a la Terra Alta, i altres mancances com un generador o noves lliteres.

Tampoc s'haurien adequat les ambulàncies bariàtriques presentades al concurs, no es disposa d'elements de retenció infantil a les ambulàncies del TSNU, no s'acompanya amb un mínim de dos tècnics d'emergències els estudiants que fan formació, ni s'ha implantat el sistema de neteja i desinfecció extern per a les bases funcionals i la recollida selectiva de deixalles que es va presentar al concurs.

tracking