Diari Més

Cultura

Les Àligues de Tarragona i Reus, a la I Trobada d'Àligues centenàries de Catalunya

La mostra, que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès, reunirà àligues recuperades al llarg del segle XX arreu del país

La Cercavila del Seguici Popular de Santa Tecla 2016

El Seguici Popular de Santa Tecla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Àligues de Tarragona i Reus seran dues de les participants a la I Trobada d'Àligues centenàries de Catalunya que acollirà Vilfranca del Penedès per celebrar el 90è aniversari de la seva Àliga. Dissabte 1 d'abril, en el marc del 'Dia del Graller', les Àligues de Vilafranca, de Barcelona i d'Agramunt, a més de les de Reus i Tarragona, es trobaran a la capital de l'Alt Penedès per lluir-les, ja que rarament surten de les poblacions respectives.

La trobada tindrà lloc a la tarda i consistirà en una plantada de les bèsties a la plaça de Santa Maria, de 5 a 6 de la tarda, per poder ser admirades i contemplades, atesa l’excepcionalitat de la coincidència de les cinc àligues fora de les seves viles. A les 6 s’inciarà una cercavila d’àligues per un recorregut cèntric i tradicional que finalitzarà davant l’Ajuntament de la població, on el bestiari executarà els seus balls més solemnes i protocol·laris, un altre moment excepcional i únic, que clourà aquesta trobada.

L'Àliga de Vilafranca està documentada des de l'any 1600, i la peça actual es va estrenar el 1926. La de Tarragona ho està des del 1531, i l'actual es va recuperar el 1986. Per la seva banda, la de Reus data del 1627, i l'actual és del 1996. La de Barcelona està documentada des del segle XIV, i es va recuperar el 1999. Finalment, la d'Agramunt data del segle XVI, i l'actual és del 1992.

L'àliga petita de Reus veurà la llum aquest Sant Pere

L'àliga petita de Reus veurà la llum aquest Sant PereOlívia Molet

tracking