Diari Més

Successos

Detenen a Salou un individu relacionat amb una organització del narcotràfic

L'organització va blanquejar 2.750.000 euros amb un entramat empresarial

Agents dels Mossos en una imatge d'arxiu.

Agents dels Mossos en una imatge d'arxiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 21 d'abril tres persones per un delicte de blanqueig de capitals, en una operació a Castelldefels, Salou i Gavà . La investigació va començar a principis de l'any 2016, arran de la detenció d'un important narcotraficant d'origen veneçolà quan tractava d'introduir 300 kilograms de cocaïna a Catalunya i es trobava en possessió de més de 2.000.000 d'euros en metàl·lic. Per blanquejar els diners utilitzaven diversos procediments, com adquirir immobles, fer donacions o operacions comercials. L'activitat més destacada per aquest fi era una societat dedicada al sector de la cosmètica amb establiments i magatzems arreu d'Espanya i Sud-Amèrica i també l'adquisició d'un gimnàs. La investigació també va permetre descobrir un altre entramat empresarial ubicat a diversos paradisos fiscals.

La investigació es va centrar en les connexions empresarials de més de cinquanta societats i dotze persones residents a Catalunya. Els modus operandi per blanquejar els diners eren diversos. Es van detectar adquisicions d'immobles abonats total o parcialment en metàl·lic, donacions, préstecs personals i empresarials, operacions comercials o transferències internacionals amb entitats bancàries de paradisos fiscals, entre d'altres.

El líder de la organització es va recolzar en un grup d'empresaris que operava a Catalunya principalment mitjançant múltiples testaferros, de tal forma que es va crear una trama empresarial a través de la qual controlava una gran quantitat de diners amb origen desconegut els quals els justificava amb activitats comercials i empresarials fictícies.

L'operació més ambiciosa i que volien instaurar com un negoci fixe pel qual fer passar tots els guanys del narcotràfic va ser la constitució d'una societat dedicada al sector de la cosmètica amb establiments i magatzems arreu d'Espanya i Sud-Amèrica. Tot just en aquell moment, va ser quan van començar a fer ús de diferents societats pantalla i testaferros darrere dels quals simulaven multitud d'operacions empresarials. Gràcies aquestes empreses, els detinguts, podien transferir diners d'Espanya cap a Sud-Amèrica simulant una activitat comercial falsa.

Una altra operació que va realitzar va ser l'adquisició -amb diners procedents de la venta de la droga- d'un gimnàs VIP ubicat al centre de l'Eixample de Barcelona, a través de terceres societats controlades per testaferros. La injecció de capital procedent de la droga s'invertia en aquest gimnàs i els beneficis del mateix es revertia en el patrimoni dels detinguts totalment blanquejats.

Gràcies a la investigació de l'entramat societari, identificat a Catalunya i constituït amb diners procedents del tràfic de drogues a gran escala, es va descobrir un altre entramat empresarial ubicat a diversos paradisos fiscals, entre els que destaca el de Delaware (Estats Units). L'anàlisi i investigació econòmica ha descobert l'existència de moviments de dòlars i euros entre Espanya i els Estats Units per part dels principals investigats i detinguts en aquesta operació.

El dispositiu policial es va realitzar en coordinació amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 18 de Barcelona, i va afectar les localitats de Castelldefels, Salou i Gavà en quant a les detencions, i les províncies de Madrid, Sevilla, Almería, Tarragona i Cantabria pel que fa a l'embargament de deu propietats.

Els tres detinguts, dos són de nacionalitat espanyola de 52 i 68 anys, respectivament, i una de nacionalitat russa de 43 anys, i haurien comès un delicte de blanqueig de capitals. La policia també van identificar nou persones més com a investigades. Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

tracking