Diari Més

Ensenyament

El CRAI del Campus Vila-seca obre les portes als alumnes dels instituts

Gràcies a un conveni entre la Diputació i la URV els joves estudiants podran utilitzar les instal·lacions i fer ús de totes les seves eines de recerca

Durant tot aquest mes els alumnes de batxillerat dels dos instittus de Vila-seca estan realitzant visites guiades per conèixer les instal·lacions i serveis que els ofereix el CRAI del Campus Vila-seca.

El CRAI del Campus Vila-seca obre les portes als alumnes dels institutsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant aquest mes, els alumnes de primer i segon de Batxillerat dels instituts Vila-seca i Ramon Barbat i Miracle estan realitzant una visita guiada a les instal·lacions del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) del Campus Vila-seca de la URV. L’objectiu és donar-los a conèixer les instal·lacions, mostrar-los els serveis que ofereix i explicar-los que, gràcies a un conveni entre la Diputació de Tarragona i la URV, ells també poden ser-ne usuaris.

Els CRAI són l’evolució de les antigues biblioteques universitàries, i es diferencien d’aquestes en què incorporen diversos models d’espais per a la recerca, l’estudi i el treball, així com tota mena de recursos en suport material i online. Segons la seva directora, Carme Murcia, són el resultat de l’adaptació a les noves maneres de treballar: «les biblioteques han evolucionat des del pla Bolonya i els nous plans d’ensenyament, que promouen més els treballs en grup i no són tan d’‘empollar’. A més, les TIC [Tecnologies de la Informació i la Comunicació] han fet que les biblioteques i les universitats s’hagin hagut d’adaptar».

Catalunya (i més concretament la URV) ha estat pionera en la implementació de CRAI a les seves universitats, però no tots els estudiants de Batxillerat hi tenen accés. El conveni signat per la Diputació i la URV només s’aplica a Vila-seca, el Vendrell i Tortosa, donat que en altres campus els CRAI ja estan saturats pels propis universitaris. A Vila-seca, però, la situació d’aquestes instal·lacions és gairebé privilegiada, ja que la ràtio és d’un espai per a cada tres estudiants, quan la mitjana és d’uns deu o quinze.

Una prova pilot

L’entrada dels estudiants al CRAI de Vila-seca és, a hores d’ara, una prova pilot. Això no obstant, ja es considera molt a prop de l’èxit, perquè les visites realitzades amb els estudiants i professors han tingut una molt bona resposta, fins al punt que un bon nombre de joves es van registrar al CRAI al finalitzar aquesta primera visita, un fet que no ha succeït en altres localitats on s’està fent aquest mateix procés. La clau, segons la regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament, Manuela Moya, rau en les visites guiades que s’estan duent a terme, i que es van encetar amb els professors dels instituts.

En aquestes sortides, la pròpia regidora acompanya els estudiants per les dependències del CRAI del Campus Vila-seca, juntament amb la seva directora, Carme Murcia, i els ensenya tots els espais que tenen a la seva disposició, així com els recursos formatius i de recerca, eines que poden resultar molt útils per als estudiants de primer, que al llarg d’aquest curs han de preparar i presentar el treball de recerca de batxillerat, i per als de segon, que a final de curs hauran d’enfrontar-se a la Selectivitat.

Al servei dels estudiants

El CRAI de Vila-seca compta amb diverses dependències, com sales d’estudi, aules de treball, zones de consulta i una aula de silenci, per a aquelles persones que necessiten la màxima concentració. Pel que fa als recursos de consulta, els usuaris poden accedir a tot el catàleg de la URV, així com als catàlegs de la resta d’universitats consorciades i centres d’investigació d’arreu del món. També poden gaudir d’un espai d’aprenentatge de llengües, participar als cursos de formació organitzats pel CRAI i disposar d’ordinadors portàtils en préstec, així com fer servir els ordinadors que hi ha a les sales. Tot l’espai disposa d’una xarxa WIFI de lliure accés per als usuaris registrats.

Per guiar-los, el centre posa a la seva disposició tot el personal que hi treballa, que el conformen un total de vuit persones, cinc de les quals són becaris de la mateixa URV.

Per Manuela Moya, la signatura d’aquest conveni suposa una oportunitat única per als estudiants de Vila-seca, no només perquè els dóna accés a un important catàleg de recursos, sinó perquè també els prepara per entrar en el món universitari: «tot el que aprenguin a fer aquí, els servirà després quan ja estiguin en el món universitari, començaran a primer amb un cert avantatge respecte als altres companys, perquè se’ls obre el món de la URV quan encara són estudiants de secundària. A més, quan estiguin al CRAI compartiran espai amb universitaris, i volem que s’encomanin de la passió per l’aprenentatge i puguin començar a perfilar el seu futur».

Per donar-se d’alta al CRAI de Vila-seca cal ser estudiant de batxillerat o de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS). N’hi ha prou amb presentar el DNI, i l’accés és totalment gratuït. El CRAI de Vila-seca és obert de dilluns a divendres de 8.30 a 20h, de setembre a juliol.

Durant tot aquest mes els alumnes de batxillerat dels dos instituts de Vila-seca estan realitzant visites guiades per conèixer les instal·lacions i serveis que els ofereix el CRAI del Campus Vila-seca.

El CRAI del Campus Vila-seca obre les portes als alumnes dels institutsCristina Aguilar

Durant tot aquest mes els alumnes de batxillerat dels dos instituts de Vila-seca estan realitzant visites guiades per conèixer les instal·lacions i serveis que els ofereix el CRAI del Campus Vila-seca.

El CRAI del Campus Vila-seca obre les portes als alumnes dels institutsCristina Aguilar

tracking