Diari Més

Vila-secans

Agacuj, una associació que vetlla per la cultura del pernil

El vila-secà Joan Fillat és codelegat de la delegació de l’entitat a Tarragona

La delegació de Tarragona, dirigida per Joan Fillat (a la foto) i José Espartero és la primera de tot l'Estat espanyol.

Agacuj, una associació que vetlla per la cultura del pernilOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Asociación Global de Amig@s del Cuchillo Jamonero (AGACUJ) és una entitat sense ànim de lucre formada per persones que «segueixen, defensen i treballen tot el que està relacionat amb el món del pernil i l’espatlla». A la pràctica, l’AGACUJ, que és d’abast estatal, té com a objectiu informar als consumidors que, sovint se senten desconcertats a l’hora de triar el pernil guiant-se per les etiquetes.

L’associació compta amb més de 160 socis a tot Espanya, i entre els seus membres hi ha professionals de l’hostaleria, talladors de pernil, professionals del sector, industrials, comercials i, en definitiva, tothom que pugui tenir relació amb el pernil. A Catalunya hi ha diversos associats, entre ells el vila-secà Joan Fillat, professional del tall de pernil. Ell, juntament amb el també professional José Espartero, han estat escollits codelegats de la delegació pilot de l’associació a tot l’Estat Espanyol, que tindrà la seva seu justament a casa nostra.

Amb aquesta delegació es posa en marxa un primer pla pilot amb l’objectiu d’acabar estenent tot un sistema de delegacions. Segons el president de l’AGACUJ, Clemente Gómez, «l’aposta per Tarragona ha sigut clara des del primer moment, teníem la necessitat de donar continuïtat al projecte com a associació nacional que som, i el Joan i el José han mostrat una gran il·lusió per representar i donar creixement a l’AGACUJ en aquesta zona de Catalunya».

Aquest nomenament és força recent, va tenir lloc en la darrera assemblea de l’associació, que es va celebrar a mitjans del mes de febrer a Rota (Cadis). No obstant això, els codelegats de Tarragona ja han tingut temps de dur a terme alguna acció, com un curs de formació sobre la cultura del pernil i el seu tall per a l’Associació Gourmet Pobla de Mafumet, que va reunir una vintena de professionals de l’alimentació i la gastronomia per posar-se al dia sobre les diferents tipologies de pernils que hi ha, les seves característiques, etiquetatge, parts de la peça i fins i tot la manera correcta de tallar el pernil.

Joan Fillat apunta que la seva labor des de la delegació passa per informar i formar totes les persones interessades en el món del pernil, i sempre de manera desinteressada i sense ànim de lucre: «si algú vol fer una sessió nosaltres hi anirem, només posem com a condició que el pernil que portin compleixi amb la normativa sanitària 2014».

El compromís social és un altre dels pilars de l’entitat, que ja l’any 2016 va ser present a diversos events de caire benèfic. Per l’any que comença la idea és seguir treballant també en aquesta línia.

En defensa de la veritat

El sector de la producció i venda del pernil és un negoci que cada any mou grans quantitats de diners, especialment en períodes com Nadal o l’estiu. Des d’AGACUJ es vol posar de manifest que sovint els consumidors són víctimes de mala praxi, sovint perquè desconeixen l’existència d’entitats de certificació pública del producte, així com del seu funcionament, i que són garantia d’autenticitat i origen: Denominacions d’Origen Protegides (D.O.P), i segells de qualitat com les Indicacions Geogràfiques Protegides (I.G.P) i l’Especialitat Tradicional Garantida (E.T.G.).

Això no obstant, Fillat explica que a l’associació no hi són per assenyalar amb el dit o denunciar les persones que no fan bé les coses. «La nostra finalitat és donar informació, que el consumidor sàpiga què està comprant i si el que li estan dient és cert o no. Perseguir els que no ho fan bé no ens correspon a nosaltres».

L’associació ha experimentat un gran creixement doblant el nombre de socis l’últim any, i amb presència fins i tot fora de les fronteres espanyoles. Tal com apunta el president de l’AGACUJ, «necessitem portar la verdadera cultura del pernil a tots els racons del món per tal que puguem valorar i conèixer millor el nostre producte més emblemàtic i del que, encara que sembli estrany, en sabem tan poques coses».

tracking