Diari Més

Economia

Els clients de la secció de crèdit de la Cooperativa de la Canonja creen una plataforma d'afectats

Esperen sumar adhesions en la reunió informativa convocada demà

L'entrada a la secció de crèdit de la Cooperativa.

La secció de crèdit de la Cooperativa de la Canonja té problemes de liquiditatVicente M. Izquierdo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quinzena de clients de la Cooperativa Agrícola de la Canonja s'han constituït en plataforma d'afectats davant la situació de fallida que, sembla, està patint la secció de crèdit i que manté bloquejats els seus estalvis. La nova plataforma espera sumar l'adhesió de la majoria de clients de la Caixa Agrària en la reunió informativa que la Cooperativa de la Canonja ha convocat demà, a les set de la tarda, a la sala d'actes de l'escola del municipi.

«Els clients tenim els diners bloquejats, tant dels dipòsits com dels comptes corrents. Sabem que estan donant algunes quantitats a persones, de forma aleatòria», explica Pep Torrents, un dels membres de la nova plataforma. Tot i que han mantingut reunions no oficials amb l'Ajuntament de la Canonja i la Federació de Cooperatives, denuncien la manca de comunicació i concreció per part dels responsables de l'ens. Calculen, però, que el forat econòmic de la secció de crèdit podria ser superior als 2,5 milions d'euros.

«No sabem com s'ha arribat a aquesta situació, clarament hi ha hagut una mala gestió, però només hem obtingut informació a través dels mitjans de comunicació», es queixa Torrents. La nova plataforma d'afectats per la secció de crèdit de la Canonja espera que els responsables, no només donin explicacions demà, sinó que presentin també un pla de viabilitat. «Les causes les hauran de dirimir les auditories, a través d'aquestes podrem saber si s'ha incorregut en una mala praxi», afegeix Torrents.

Pensionistes i pagesos, principals afectats

Amb l'experiència propera de la fallida de la Cooperativa de Cambrils, els clients senten «pànic, angoixa i ansietat», reconeix el representant de la plataforma. «Els clients d'aquest tipus de caixa són pensionistes, pagesos, gent humil i treballadora. En definitiva, allà no hi ha grans sumes de diners, sinó el que es coneix com un ‘raconet’, estalvis per afrontar el que pugui succeir en el futur, si les coses no van bé», afegeix. Torrents creu que els responsables de la Cooperativa Agrícola haurien d'empatitzar amb els seus clients «per buscar i trobar solucions ràpides i imaginatives, perquè la gent necessita els seus estalvis».

La nova plataforma d'afectats per la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola té previst posar-se en contacte amb la seva homòloga cambrilenca per conèixer els passos que han seguit. Volen, d'altra banda, que s'estableixin uns criteris objectius a l'hora de lliurar diners als clients i que no es faci de forma aleatòria com, segons apunten, s'està fent a hores d'ara.

Els problemes de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de la Canonja van saltar a la llum pública a principis d'aquest mes, quan l'ens va començar a retenir els comptes dels clients. L'Ajuntament de la Canonja ja ha manifestat la seva voluntat d'intervenir en la crisi amb una solució que podria passar per la compra de patrimoni. Tot i així, tal com va reconèixer a Diari Més l'alcalde de la població, Roc Muñoz, el consistori mai podrà arribar als més de dos milions d'euros que, segons sembla, necessita l'entitat per normalitzar la situació.

Fons cooperatiu, en tràmit

La nova plataforma d'afectats desconeix si el Fons Cooperatiu que va aprovar el Govern per la via d'urgència mitjançant el Decret Llei 2/2016 del 17 de maig podrà salvar els mobles dels creditors de la Canonja. El fons cooperatiu, creat arran de la fallida de la Cooperativa de Cambrils, està en tràmit. Entre altres de les esmenes que s'hi ha presentat al decret, destaca la redactada per la Plataforma Antifons Cooperatiu que demana eliminar el caràcter retroactiu de la llei, una esmena que, en cas d'acceptar-se, podria deixar fora els canongins.

tracking