Diari Més

Roba Estesa: «Som feministes, ecologistes i de poble»

La formació femenina va aconseguir quatre guardons als Premis Enderrock

El grup Roba Estesa està format per sis noies del Camp de Tarragona.

Roba Estesa presenta el videoclip 'Viu' que parla de la festa majorFacebook/Roba Estesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Roba Estesa, sis noies del Camp de Tarragona van arrasar en els passats premis Enderrock amb quatre guardons per al seu primer disc, Descalces, una proposta autodefinida com a folk calentó, amb textos «feministes, ecologistes i de poble», segons ha afirmat la guitarrista, Neus Pagès.

Amb edats entre els 22 i els 26 anys, veïnes de Tarragona i Cambrils, que treballen i estudien, assagen als Pallaresos (Tarragonès) i es coneixien de petites, del Conservatori de Tarragona, el 2011 van decidir formar Ai, Carai!, grup de música tradicional catalana amb percussió de pandereta i djembé, per passar després al calaix i, amb la incorporació de la bateria, conformar Roba Estesa.

Roba Estesa són Gemma Polo, veu; Neus Pagès, guitarres i veu; Clara Colom, acordió i veu; Alba Magriñà, bateria i percussió; Clàudia García-Albea, violí i veu; i Anna Sardà, baix, violoncel i veu, que han debutat amb Descalces (Coopula), que inclou peces pròpies com Viu, La pagesa, Les criades, Sóc d'un poble, Dona del carrer o Una altra ronda, i altres tradicionals com A la muntanya, Les noies d'Olot o Cant de batre.

Després de guanyar el concurs Sons de la Mediterrània l'any 2015, el passat 9 de març van ser, al costat de bandes consagrades com Manel o Love of Lesbian, les grans triomfadores dels premis Enderrock amb quatre guardons, tres d'ells per votació popular (millor grup revelació, millor disc de folk i millor cançó per Viu), i un de la crítica (millor disc revelació per Descalces).

L'amateurisme dels seus inicis va canviar quan cadascuna va agafar «un paper» amb el seu instrument i van anar cap a «un camí més marcat», sense viure encara de la música, però «sense perdre diners i reinvertint en aquest grup d'amigues simbiòtiques» tot el que guanyen, segons explica Gemma Polo, mentre Clara Colom destaca que "

«cadascuna té una filosofia, però respectem les de totes».

«Roba Estesa és consens, pedagogia, un espai de confort on no es podria transmetre bon rotllo si no existís», explica l'acordionista cambrilenca, i Alba Magriñà apunta que és també «un espai per fer música i trobar-nos, i una part política i de militància per arribar amb la música a molts llocs i lluitar».

Perquè, com defineix Neus Pagès, són un grup «feminista des de sempre». «Les lletres ens surten així, no ho fem expressament. I també som ecologistes, de cuidar el patrimoni i la nació», remata Pagès sobre la seva música, el folk calentó, que part de la música tradicional i beu de la cúmbia, l'ska o la rumba fins a «transformar» aquests gèneres mantenint «l'essència i la instrumentació».

«Som de poble i ens considerem gent d'arrel, de la part rural, dels orígens, perquè ho hem mamat de petites», explica Alba Magriñà, i Gemma Polo destaca aquesta «transformació» dels «inputs del folk globalitzat» per arribar «a la cúmbia, al reggae i al ska mestís», amb referents com La Troba Kung-Fu, Obrint Pas o La Gossa Sorda.

«La instrumentació ja marca l'estil», raona Alba Magriñà, i Gemma Polo afegeix que treballen «sense limitacions» i posa com a exemple que últimament estan incorporant «ritmes de reggaeton».

Van comptar amb col·laboradors en el disc com Josep Bordes -Pepet i marieta-, Pep Gimeno 'Botifarra' o Toni Ferré -El Son de la Chama- per «reivindicar l'accent de l'Ebre» i per complicitat en les idees; o de les gallegues Punkiereteiras «per aportar altres veus femenines», o dels cambrilencs Gadegang «per la pagesia», segons Clara Colom, que reconeix que tenen més públic a les ciutats, de les quals valora «sentir-te lliure o l'associacionisme».

Roba Estesa actuaran pròximament a Castellbisbal -22 d'abril-, la Bisbal d'Empordà -dia 30-, Badalona -5 de maig-, Barcelona -dia 12, El Born de Cançons-, Lleida -dia 13-, Manresa -dia 19-, Martorelles -dia 27-, Cambrils -2 de juny- i Sudanell -dia 3-, en uns concerts amb un repertori i un directe «diferents», segons Gemma Polo, que avança que a la tardor començaran a preparar el seu segon àlbum, que compondran entre les sis, com el primer.

tracking