Diari Més

Ensenyament

Ensenyament, la URV i l'AEQT promouen vocacions científiques i tècniques entre escolars

Les tres institucions constitueixen l’aliança STEM a Tarragona i el primer programa promou l'aprenentatge a través de la indagació

La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, el rector de la URV, Josep Anton Ferré i el president de l'AEQT, Josep Francesc Font.

Ensenyament, la URV i l'AEQT promouen vocacions científiques i tècniques entre escolarsAEQT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d’Ensenyament, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han constituït aquest dijous a la tarda l’Aliança STEM, que pren les sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques. Aquesta iniciativa pretén promoure programes adreçats a escolars per fer augmentar les vocacions i l’atracció de talent cap als àmbits de la ciència i la tecnologia. L’aliança també vol col·laborar amb el professorat en el foment de l’excel·lència i la responsabilitat en l’ensenyament, la recerca i la innovació amb la col·laboració de les empreses i institucions del sector industrial. La primera iniciativa que s’ha posat en marxa és el Programa d’Aprenentatge de la Ciència a Través de la Indagació (ACTI), del qual actualment es fa una prova pilot al Camp de Tarragona.

L’acord permetrà desenvolupar programes adreçats a estudiants i professors de centres d’ensenyament primari i secundari, a diferents nivells -ensenyament formal, àmbits extralectiu, extraescolar i informal-, en els quals es fomentarà la participació d’investigadors, tècnics i estudiants d’universitats, de centres de recerca i d’empreses i experts en educació científica.

Entre d’altres, es preveuen programes de suport al professorat per a la millora continuada de la seva pràctica docent i la provisió als centres escolars de recursos educatius STEM, de recerca educativa i/o desenvolupament curricular, per donar a conèixer als joves les oportunitats professionals als sectors productiu i de recerca, i per permetre la creació d’una opinió fonamentada en l’experiència personal sobre qüestions de seguretat, salut i ambientals relacionades amb aquests.

També es plantegen programes per promoure pràctiques de cooperació i coneixement mutu entre estudiants i professorat de primària i secundària, i investigadors i tècnics d’universitats, centres de recerca i d’empreses i experts en educació científica; programes extralectius per escolars amb participació de mentors universitaris, programes per orientar els estudiants amb altes capacitats cap al sector STEM i programes de mentoratge per dones interessades en cursar estudis universitaris d’aquests àmbits.

Dins de l’àmbit de l’aliança STEM es contemplen també les activitats del Programa Escolar i Programa de Visites Educatives a indústries del Projecte APQUA de la URV. La implementació dels programes que es posen en marxa en el marc de l’Aliança STEM s’estableix mitjançant convenis específics entre Departament d’Educació, la URV i la/les entitats i/o empreses participants. Per la seva estructura, l’Aliança STEM permet un ràpid creixement i internacionalització de les activitats.

A hores d’ara, els integrants de l’aliança són, a més de les tres institucions, l’Institut Tarragona, l’Escola de Pràctiques (Tarragona), l’Escola Pax (Tarragona), l’Institut Vila-seca, l’Escola Torroja i Miret (Vila-seca), l’Escola Sant Bernat Calvó (Vila-seca), l’Escola Mestral (Vila-seca) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE), de Barcelona. En paral·lel, s’està gestionant la col·laboració amb centres universitaris i institucions de recerca d’Estats Units i Itàlia.

Prova pilot al Camp de Tarragona

El Programa Aprenentatge de la Ciència a Través de la Indagació (ACTI) és la primera iniciativa que posa en marxa l’Aliança STEM i està adreçat a estudiants i professors d’ensenyament primari i secundari. Es realitza al Camp de Tarragona amb el cofinançament de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Aquest curs 2016-2017 es realitza una prova pilot del Programa ACTI en la qual participen cinc de primària i dos de secundària del Camp de Tarragona. Els objectius específics del programa són donar suport al professorat per millorar la seva pràctica docent, facilitar als centres materials per al treball experimental en l’àmbit de les ciències, promoure la cooperació entre investigadors d’universitats i empreses, estudiants i professorat, i donar a conèixer als joves les oportunitats professionals als sectors productiu i de recerca.

La base del projecte APQUA

La signatura dels convenis i presentació de l’Aliança s’ha fet aquest dijous al Paranimf de la URV, al Rectorat, amb la participació de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz; el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i el president de l’AEQT, Josep Francesc Font.

Fa més de 25 anys que les tres institucions col·laboren en programes educatius de ciència i tecnologia sobre els productes i processos químics destinats a escolars i adults, mitjançant el projecte APQUA. Amb l’Aliança STEM, les parts volen actualitzar i ampliar aquesta col·laboració en el marc general de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

tracking