Diari Més

Música

Els grups tarragonins Roba Estesa i Búhos, guardonats als Premis Enderrock

Roba Estesa ha estat el més premiat de la nit i s'ha fet amb quatre guardons, entre ells el de grup revelació

El grup Roba Estesa, que s'ha fet amb quatre guardons aquesta nit als Premis Enderrock 2017.

Els grups tarragonins Roba Estesa i Búhos, guardonats als Premis EnderrockACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Premis Enderrock 2017 han destacat la feina feta per el grup tarragoní femení Roba Estesa. La jove formació femenina ha estat una de les principals triunfadores de la nit.ant públic com crítica han coincidit en considerar aquest grup com un dels nous valors de la música catalana. Les tarragonines s'han endut tres guardons de votació popular (millor grup revelació, millor disc de folk per Descalces i millor cançó de folk per Viu). A aquest premi cal afegir-li el ja anunciat de millor disc revelació atorgat per la crítica. Una de les integrants, Anna Sardà, ha reivindicat que calen més dones als escenaris.

Per altra banda els premis musicals també han fet un reconeixement a Búhos, qui ha estat guardonat amb la votació popular pel millor videoclip amb Barcelona s'il·lumina. També han rebut premis de votació popularDoctor Prats, Judit Neddermann, Oques Grasses, Els Catarres i Joan Dausà.

Els dos noms destacats de la gala, però, han estat Manel i Love of Lesbian.Tant crítica com públic els han fet mereixedors d'alguns dels premis més importants de la nit.En el cas dels Manel, s'han endut el guardó de millor disc de pop-rock per part del sector amb Jo competeixo i el públic els ha atorgat el de millor artista.Love of Lesbian s'ha fet amb el reconeixement de millor artista de l'any per part de la crítica i el de millor artista en llengua no catalana per votació popular.

Una gala d'homenatges

Com ja és tradició, la gala també ha servit per retre homenatge a grans noms de la música catalana. El primer que s'ha entregat és el Premi Enderrock a la Trajectòria, que ha recollit la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet pels 50 anys dalts els escenaris. Moments abans d'entrar a la gala, reconeixia que segueix mirant endavant i que tot el pòsit d'aquest mig segle li serveix per seguir treballant, ja que està a punt de treure nou disc, gravat a Cuba. «És un premi inesperat que em fa molta il·lusió», ha dit.

El Premi Enderrock d'Honor ha estat per Francesc Burrull, considerat el «Pianista de la Cançó». Li han fet entrega grans noms de la música catalana com Lluís Llach, Josep Maria Espinàs, Maria del Mar Bonet, Núria Feliu i Laura Simó. La revista Enderrock, amb el suport d'AIE i SGAE, ha impulsat una campanya de recollida de signatures per demanar a la Generalitat de que li atorgui la Creu de Sant Jordi.

El Premi Estrella 2017 ha estat pel promotor de concerts Gay Mercader, que l'ha recollit de la mà de Josep Roca, somellier d'El Celler de Can Roca que, a més, és melòman i amic personal de Mercader. El reconeixement coincideix amb els 40 anys de l'històric concert dels Rolling Stones que va organitzar a Barcelona. Enderrock el considera un apassionat de la música i «un dels promotors europeus més influents», amb una nòmina de més de dos mil concerts programats.

El Premi Trayter al millor productor i director musical de l'any ha reconegut la tasca de Joan Pons d'El Petit de Cal Eril, per valorar que és un gran defensor de la cançó popular, per les produccions acurades dels darrers discos de Santi Careta, Roger Puig o Càlido Home, a més del seu darrer treball La força).

Els guardons de la crítica

Malgrat que els premis decidits pel públic eren tota una sorpresa, el veredicte de la crítica feia setmanes que s'havia fet públic. En el decurs de la gala, presentada un any més pels actors Carles Xuriguera, Rafel Faixedas -i enguany també l'actriu Ivana Miño- , s'han lliurat els guardons que han designat una vintena de periodistes musicals dels països catalans.

A banda de Manel, Love of Lesbian i Roba Estesa, els escollits han estat Sisa (millor disc de l'any per Malalts del cel), Belda & Sanjosex (millor disc de folk per Càntut), Maika Makovski (millor disc en llengua no catalana per Chinook Wind), Quimi Portet (millor disc de cançó d'autor per Ós bipolar), Marco Mezquida, Ernesto Aurignac i Ramon Prats (millor disc de jazz per MAP') i Quartet Gerhard (millor disc català de clàssica per Portait).

Nit d'estrenes

Com no podia ser d'una altra manera, l'entrega dels premis ha servit també per escoltar música en directe. Els organitzadors de la gala han optat per oferir al públic de l'Auditori de Girona l'oportunitat d'escoltar per primer cop temes nous i també duets inèdits. Han actuat els vallesans Gertrudis i l'andalusa Chambao, que han compartit per primera vegada escenari després de presentar el clip Tan lluny de tu. Hora de Joglar ha estrenat en viu el tema electroswing Tot és pocamb una parella de balladors de swing sobre l'escenari; Sisa ha interpretat El nenen un format inèdit.

Blaumut també s'ha apuntat al carro de l'estrena i ha interpretat el senzill Equilibri, del seu tercer disc que es presentarà el proper 17 de març. Per la seva banda, Maria Arnal i Marcel Bagés han interpretat Cançó de l'Ovidi - A la vida, un dels temes del seu EP Verbena. Miqui Puig ha posat la banda sonora en record als músics que ens han deixat recentment amb l'emocionant interpretació de Vos trobava a faltar, inclòs al seu últim disc Escuela de capataces.La gala l'han tancat Els Amics de les Arts amb l'estrena exclusiva en directe del tema Les coses del seu darrer disc Un estrany poder.

Tots els guardonats es tornaran a trobar dimarts vinent ja que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, oferirà per primer cop una recepció oficial a tots els premiats al Palau de la Generalitat. Els Premis Enderrock es van celebrar per primer cop a Girona quan Puigdemont era l'alcalde de la ciutat.

tracking