Diari Més

Habitatge

Prop de 800 famílies de la demarcació perden l'habitatge el 2016 per no poder pagar la hipoteca

L'any passat els jutjats van executar un 16% menys de desnonaments arreu de la demarcació

Més de 150 persones es manifesten davant de la seu tarragonina del PP per defensar la llei de l'habitatge digne. El govern de Mariano Rajoy vol declarar la llei catalana inconstitucional.

Manifestació de la PAH davant de la seu del PPCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé 800 famílies i particulars del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre van perdre l'habitatge durant el 2016 per no poder pagar les quotes de la hipoteca. Segons recull l'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), al llarg de l'any passat els jutjats de la demarcació van executar fins a 1.638 llançaments arreu del territori, gairebé un 16% menys que l'any anterior (quan van ser-ne 1.928). Al costat d'aquells que perden la casa per no poder satisfer les quotes del crèdit bancari -791-, també hi ha els qui es queden al carrer perquè no tenen prou ingressos per pagar el lloguer. Durant el 2016, hi va haver 799 inquilins que van viure aquesta situació, prop d'un 18% menys que l'any anterior.

Les dades que periòdicament elabora el CGPJ recullen que al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre els desnonaments han baixat considerablement. Durant l'any passat, els jutjats de la demarcació van executar fins a 1.638 llançaments, 290 menys que al 2015. L'estadística també permet veure, dins d'aquest global, quin és el pes que tenen aquelles execucions que en la majoria dels casos comporten un deute de per vida (és a dir, les hipotecàries). Pràcticament un de cada dos desnonaments (791) es va dur a terme perquè les famílies o els particulars no podien satisfer les mensualitats del crèdit bancari.

Pel què fa a la resta de llançaments, 799 van tirar-se endavant contra llogaters que no pagaven les quotes, bé fossin d'habitatge, bé de local. Finalment, les dades del CGPJ recullen que a la demarcació hi va haver 48 desnonaments més que obeïen a d'altres motius.

Més d'un 11% de tots els de Catalunya

Al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, l'any passat es van practicar l'11,6% dels desnonaments que hi va haver arreu de Catalunya (14.069). Per demarcacions, a Barcelona i comarques els jutjats van executar 9.512 llançaments (dels quals 2.330 hipotecaris); a les comarques gironines, 1.930 (dels quals 847 hipotecaris) i a Lleida, 989 (dels quals 484 hipotecaris).

A banda de les resolucions judicials, l'estadística del CGPJ també recull una altra realitat: que els bancs i caixes cada cop van menys als jutjats per demanar que tirin endavant processos de desnonament. S'ha de tenir en compte que, d'ençà que s'inicien i fins que el llançament es fa efectiu, poden passar mesos. Segons recull l'estadística del CGPJ, a la demarcació l'any passat els bancs i altres deutors van instar 2.230 processos d'execució hipotecària. Al 2015, n'havien estat 2.157; i al 2014, 2.521.

Menys concursos i acomiadaments

Al costat dels desnonaments, l'estadística del CGPJ també inclou altres dades que serveixen de termòmetre per mesurar els efectes de la crisi. Aquestes, referides al món laboral. Per una banda, l'any passat al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre hi va haver menys concursos de creditors (l'antiga suspensió de pagaments), amb una davallada de gairebé el 30% respecte l'any anterior. En concret, 62 empreses van necessitar recórrer al Mercantil (davant les 88 del 2015 o les 100 del 2014).

També han davallat durant el 2016 les demandes judicials per acomiadaments. Segons consta a l'estadística del CGPJ, al llarg de l'any passat n'hi va haver 1.402, un 15,8% menys que l'any anterior que en van ser 1.665.

tracking